Lunds kommun har riktlinjer för vuxna brukares sexualitet
De efterlyste information om hur de skulle hantera sexuella situationer bland människor med utvecklingsstörning. Nu har vårdarna i Lund fått utbildning.
Lund är en av de få kommuner som har riktlinjer för personalen inom Omsorg och habilitering, när det gäller vuxna brukares sexualitet. Även en handlingsplan för personal vid misstankar om övergrepp mot vuxna personer med utvecklingsstörning och autism.
ÄNDRA VÄRDERINGAR. Vårdarna Anna Tyleberg och Anki Isaksson har fått ta itu med sina egna värderingar och har numera en öppnare
attityd när de diskuterar sexuella frågor med människor med utvecklingsstörning.
Foto: André de Loisted
Anki Isaksson och Anna Tyleberg är två av fyra vårdare i det mobila teamet som arbetar med människor med lindrig utvecklingsstörning i Lund.
Ibland får de frågor av alla de slag, även med sexuell anknytning. De har inte alltid vetat hur de skulle hantera dem. De efterlyste en gemensam grund att stå på och att kunna bemöta dem de arbetar hos på ett liknande sätt.
Nu har de fått utbildning av psykolog och kurator, träffat en sjuksköterska som pratat om preventivmedel, samt gått på föreläsningar och fått handledning av psykolog. Det har varit så givande att de tycker att andra anställda i kommunen borde ha ett gemensamt seminarium.
– Det behövs jättemycket kunskap och ännu mer utbildning, säger de.
Själva har de fått ta itu med sina egna värderingar och har numera en öppnare attityd i personalgruppen.
Genom att diskutera med brukarna kan de tydliggöra olika situationer som kan uppstå. Har exempelvis en man en porrfilm eller porrtidningar hemma är det upp till honom. Däremot kan de tala om för honom hur kvinnor reduceras till sexobjekt och att filmen har bristande verklighetsförankring.
Kvinnor med utvecklingsstörning riskerar lätt att bli sexuellt utnyttjade. Därför handlar det om att lära dem att det är okej att säga nej till sex.
Genom att de även har god kontakt med en polis i Lund, som har koll på olika sexklubbar, kan vårdarna förmedla vilka man ska vara försiktig att gå till.
Riktlinjer för personalen
• Personalen ska vara öppen för att brukarna har en sexualitet och respektera denna.
• Försök alltid att svara på brukarnas frågor om sex och samlevnad.
• Personalen ska inte överföra sina personliga värderingar på samlevnad och sexualitet till brukaren.
• De sexuella uttryck som är tillåtna i övriga samhället är
tillåtna även för brukaren.
• Personal ska vid behov stötta brukaren i användandet av preventivmedel.
• Brukaren väljer, om möjligt, själv om anhöriga ska ha kännedom om hans/hennes sexualitet.
• Vid misstanke om sexuellt utnyttjande/övergrepp – kontakta enhetschef.