Anne-Sophie Sjöberg– Fråga de som valt mig. Jag har en lång och bred erfarenhet bland annat inom Praktikertjänst.

Vad har du på ditt program?
– Jag tror på företagande, ökad mångfald och patientens valfrihet och att utveckla branschen.

Hur ställer du dig till att personalen får rätt till heltid?
_ Varje arbetsgivare måste kunna ge förutsättningar och löner som kan man leva på. Är det individens önskemål att arbeta heltid måste arbetsgivaren försöka tillgodose det.

Vad tycker du om Kommunal?
– Jag vill ha god dialog med facket. Förr upplevde jag att Kommunal torgförde budskapet: Akta er för att bli anställd av privata vårdföretag för de håller lönerna nere. Nu sa Ylva Thörn nyligen att hon välkomnar goda arbetsgivare och att flera arbetsgivare är privata. Det är positivt.

Kooperativ försöker komma in på marknaden, ett blev utslaget av vårdjätten Attendo, är det ett problem, är ni en sammanslutning för de stora företagen?
– Nej, inte enbart. Men får att alla olika alternativ ska få plats måste det skapas en marknad. Fortfarande är 90 procent kvar i offentlig regi. Det måste förändras.

Vilket ord på vägen vill du ge en medlem i Kommunal?
– Att känna stolthet i sitt yrke och för det man uträttar, att veta att man inom vården utför en av de allra viktigaste tjänsterna i samhället.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag reser mycket med min make, närmast till Tjeckien.

Vårdföretagarna är arbetsgivarförbundet för drygt 1 800 privatdrivna vård- och omsorgsföretag och ingår i Almega - organisationen för tjänsteföretagen i Sverige. Anne-Sophie Sjöberg kommer även att ingå Svenskt Näringslivs styrelse.