Tre lata luncher
Vem har lust att slita inomhus i köket när det är sommar och sol ute? Så, varför inte inreda ett litet sommarkök?
Ut med arbetsbordet och fixa maten i det fria under parasollet. En plastbalja och trädgårdsslangen duger gott som vask (men rengör slangen noga och vattnet bör vara drickbart).
Det går bra med vilket bord som helst bara du får en hyfsad arbetsyta. Kanske kan du lyxa till det med ett gasolkök eller en kokplatta? Då behöver du inte ens göra gästspel vid spisen inne.
Att förbereda och laga maten ute blir så mycket trevligare och dessutom, den smakar bättre också! Fråga mig inte varför, så är det bara.
Men även om man är sommarlat och är i stugan eller på campingen vill man ju äta gott ändå.
Här vankas några lata recept för goda sommarluncher. Tre röra-ihop-baser som sätter smakriktningen.
Med glöd i grillen krävs knappt någon spisinsats alls. På sin höjd kanske ett vattenkok eller möjligen ett baconstek.
Bästa sommartipset: Gör dubbel sats av smaksättaren och spara i kyl till dagen efter och mixa recepten. Blanda fräscha dillröran i kikärtorna, vänd ner lata pestoröran i romansalladen.
Varför göra det svårt för sig när solen skiner?
PESTO – klassisk och nyskapande
Burkpesto i all ära, men en egenhändigt gjord basilikaröra är faktiskt mycket godare. Ett bra grundrecept är: ca 3 dl hackad basilika, 2 små vitlöksklyftor, 1 dl pinjenötter, 1 dl riven parmesan, 1 dl olivolja och 1 msk pressad citronsaft. Lägg alla ingredienser i en behållare och kör med stavmixer, eller hacka för hand tills det blivit en finfördelad röra.
Ge dig gärna ut på vidare utflykter. Prova att ersätta basilikan med ruccola, dill eller kanske persilja. Lika delar persilja och dill blir toppengott. Och vem har sagt att det måste vara pinjenötter i peston? Valnötter eller mandel i peston blir fantastiskt gott. En god vällagrad prästost, i stället för parmesanen, kanske kan få göra sällskap med dill och valnötter? Det finns en hel värld av goda röror framför dig!
Caesarsallad - en fräsch sommarklassiker
Vill du spara arbetsinsats finns färdiga krutonger att köpa i butik. Låt inte salladen vänta när du vänt samman den, då blir den vissen och trist. Servera gärna till grillad kyckling.
Detta behöver du till 4 portioner
1 pkt bacon, 140 g
3 skivor vitt bröd, i tärningar (gärna ett gott lantbröd)
1 stort stånd romansallad eller 2 små, ca 500 gDressing:
2 ägg
2-3 ansjovis eller sardellfiléer
1/2 tsk worcestershiresås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk färskpressad citronjuice
3/4 dl olivolja
1/2 dl grovriven parmesan + lite till servering
salt och pepparGör så här: Dressing: Lägg äggen i kokande vatten och låt dem sjuda i ca 1 1/2 minut. Häll kallt vatten på äggen och ställ åt sidan. Finhacka ansjovis eller sardellfiléer. Lägg ansjovis, worcestershiresås, vitlök och citronjuice i en skål. Knäck ner äggen och gräv ur innanmätet. Vispa samman dressingen. Tillsätt olivoljan rinnande i nätt jämn stril under fortsatt vispning. Vänd ner parmesan och smaka av med salt och peppar.
Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Rosta brödtärningarna i baconfettet tills de fått fin färg. Skölj salladen. Bryt den i fina bitar och lägg i en skål. Vänd samman salladen med dressingen att varje blad täcks med dressing. Vänd ner bacon och toppa med brödkrutonger och parmesan. Servera bums!
Kikärtor och andra goda bönor med piffad pesto
Burkmat är smidig mat och det här är en perfekt semestersallad! Serveras gärna med med några dekorativa salladsblad, stekt haloumi eller en grillad köttbit.
Detta behöver du till 4 portioner
1 dl couscous
2 burkar olika sorters bönor, t ex kikärtor och cannelini (à ca 400 g)
1 rödlök
1/4 chilifrukt, styrka efter smak eller 1/2 tsk sambal olek
2 msk rostade pinjenötter
1/2 burk pesto (1 burk = ca 140 g)
finrivet skal från 1 vältvättad citron
2 tsk färskpressad citronjuice
1 krm malen kanel
salt och nymald svartpeppar + 1 nypa socker
ca 10 st cocktailtomater
ev grovhackad färsk basilikaGör så här: Koka upp 1 dl vatten och slå över couscousgrynen i en skål. Täck skålen och låt stå minst 10 minuter.
Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten. Finhacka rödlök och chilifrukt. Akta fingrarna från chilihetta! Hacka pinjenötter. Blanda peston med lök, chili, citronskal och juice, pinjenötter och kanel. Smaka av med salt, svartpeppar och en nypa socker. Blanda bönorna med uppfluffade couscousgryn, pestoröran, cocktailtomater delade i halvor och ev färsk basilika.
Sommaromelett med räkor och dill
En sommaromelett som du toppar med en kall dillröra med räkor. Toppengott! Använder du skalade räkor minimeras arbetet. Vill du inte närma dig spisen överhuvudtaget ersätter du omeletten med pannkakor från butiken.
Detta behöver du till 3 portioner
200 g kokta skalade räkor eller kräftstjärtarOmelett:
4 ägg
4 msk vatten
1/5 tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekningDill- och räkröra:
1 liten gurka, ca 15 cm
1 knippe grovhackad dill
3-4 valnötter
1/2 dl finriven parmesan
1/2 dl olivolja
2 tsk färskpressad citronjuice
salt och nymald peppar
Gör så här: Omelett: Vispa samman ägg och vatten. Salta och dra några varv med pepparkvarnen. Hetta upp smöret i en liten teflonpanna och stek portionsomeletter över medelvärme.
Dillröra: Dela gurkan på längden. Kärna ur gurkan genom att skrapa bort kärnorna med en vass sked. Skär gurkan i ärtstora bitar. Grovhacka dill och valnötter. Vänd samman alla ingredienserna med räkor eller kräftstjärtar. Smaka av med salt och peppar. Klicka upp en rejäl klick räk- och dillröra på varje portion omelett. Blanda ner nötterna. Salta och peppra.
Goda och lata sommarkakan
Får en snabbt ihopsvängd kaka lov att vara så här smaskigt god? Om sockerkakan känns torr kan du doppa skivorna i likör eller saft. Vill du spara kalorier ersätter du mascarponen med kesella (10%) som fått rinna av i kaffefilter.
Detta behöver du till 6 portioner
1 pkt sockerkaka, ca 250 g
2 äggulor
2 msk strösocker
1 burk mascarpone eller kesella 10%, ca 250 g
1/2 dl lemoncurd
1 liter somriga bär, t ex jordubbarGör så här: Skiva sockerkakan (doppa ev skivorna snabbt i en god likör eller en saft). Lägg upp skivorna så de täcker ett serveringsfat.
Vispa samman äggulor och strösocker tills det blivit vitt och pösigt. Vispa ner mascarpone (eller kesella) och lemoncurd, lite i taget. Häll såsen över sockerkaksskivorna och toppa med somriga bär.