Ett djupt engagemang och en önskan att få veta mer fick Mia Å­berg Johansson och Kommunals studieorg­anisatör Carina Wallberg att dra igång en studie­cirkel om kvinnomisshandel i Ljungby. Det har lärt dem enormt mycket.
– Jag tog för givet att man går efter första slaget, men så enkelt är det inte. Nu vet jag hur en kvinna kan reagera om hon blir misshandlad, säger Mia och Carina tillägger:
– Mycket handlar om skam och skuld, som kvinnan tar på sig. Det är inte lätt att ta sig ur, speciellt om man har barn, för vad händer med dem, det är inte bara att sticka. Men när kvinnan väl tagit beslutet att ge sig iväg, behöver hon stöd från alla, inte minst anhöriga och arbetskamrater.

Vi sitter på Kommunals sektion 15 intill lasarettet i det småländska Ljungby. På plats finns också brandmannen Örjan Svensson.
På bordet ligger Kommunals studiematerial samt boken Flickan och skulden och filmen Jag sa jag hade en mardröm. Jättebra i och för sig, tycker Mia och Carina, men alldeles för torftigt. De visar på ytterligare en bok och en film, som de införskaffat, för de ville göra så mycket mer. Genom att få Kommunals alla tre sektioner i Ljungby att engagera sig, samlade de 15 deltagare, även män, till en studiecirkel. De lyckades få polisen, representanter från kvinnojouren och socialförvaltningen att föreläsa för dem. En tidigare misshandlad kvinna berättade om sina upplevelser, vilket berörde dem mycket.
Mia har gjort iordning en pärm. På omslaget har hon stuckit in broschyren Någon att prata med – professionell hjälp att komma vidare. Broschyren har Mia delat ut till chefer på socialförvaltningen och till arbetsplatsombuden.

Alla tre runt bordet säger att studiecirkeln varit mycket nyttig och väckt många tankar.
– Jag har inte förstått att det är så stort problem, att misshandel även kan hända i Ljungby, det fick vi ju reda på av kvinnojouren, säger Örjan.
En socialsekreterare berättade om barns upplevelse, när mamman blir misshandlad. Mia tycker att en sådan här studiecirkel skulle passa Kommunals medlemmar inom barnomsorgen och även inom andra verksamheter. Mia kommer ihåg, från den ena filmen, ett barn som säger om pappa som slår mamma: ”Han slog och slog och jag var jätterädd”. Samtidigt målade och ritade barnet intensivt i mörka färger.
– Barnskötarna kan vara uppmärksamma på vad barnen förmedlar, säger hon.
Förhoppningsvis ska även arbetsplatsombuden inom de tre sektionerna få delta i en studiecirkel också.
– Vi försöker att få arbetsgivarna att gå med på utbildning på dagtid. Utbildad personal är en tillgång för dem, säger de.

Kan ni på ett bättre sätt upptäcka om era arbetskamrater är utsatta? undrar jag.
Ja, det tror de.
Carina poängterar:
– Jag har lärt mig att det är vår förbaskade skyldighet, om vi upptäcker att någon blir slagen hemma, att fråga och visa att vi bryr oss.

| Foto: Mats Samuelsson | 

Studiematerial om kvinnomisshandel

Kommunals förbundskontor har nu skickat ut ett utvidgat studiematerial till avdelningarna runt om i landet. Materialet går också att beställa från vaktmästeriet på förbundskontoret: 08-7282800.
Broschyren ”Någon att prata med” informerar om samtalshjälp från Kris- och traumacentrum. Det är ett samarbete mellan Kom­munal, Folksam och Sveriges Kvinnojourers Riksförbund.
Studiecirkeln i Ljungby anordnades i samarbete med ABF. Deltagarna läste:
Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman av Katarina Wennstam (Bonniers förlag).
De såg filmerna:
I skuggan av våldet (Rädda Barnen).
Jag sa jag hade en mardröm (SKR, Sveriges Kvinnojourers Riksförbund).