Så får du jobb — tipsen som ökar dina chanser
Hellre ett tråkigt jobb än inget alls. Ungdomar behöver komma in på arbetsmarknaden tidigare än idag. Det säger Sara Damber, projektledare för arbetsförmedlingens projekt Avstamp.
Sara Damber tycker att det är viktigt att ta sig in på arbetsmarknaden redan som ung. Att vara arbetslös är dyrt, både för samhället och för ungdomarna själva.
– För det första är det en trygghet för alla att ha jobb, säger hon. Och om man bara får korta jobb, pluggar lite och så där, så kostar det.
Det är alltid bättre att ha jobb än att vara arbetslös, enligt Sara Damber. Även om man under en period måste jobba med något som man inte alls vill göra.
Man måste börja någonstans, och ett jobb är ändå en merit som kan användas för att söka de jobb man hellre vill ha, menar hon.
Ungdomar måste få bättre koll på arbetsmarknaden, menar Sara Damber. Det var också en av anledningarna till att man startade Avstamp. Arbetsförmedlingen ska finnas där ungdomarna finns. På nätet till exempel.
Sara Damber Foto: Gunnar Lundmark |
Sara Damber tycker att det borde vara en rättighet att få veta var jobb finns redan innan man väljer till gymnasiet.
I dag finns till exempel gott om jobb inom hantverkaryrken, säger hon.
– Inom byggbranschen och VVS finns ett stort behov just nu. I framtiden kommer den offentliga sektorn att behöva folk, och i IT-branschen finns det jättestora behov, säger hon.
Att mer information kan leda till en ökad press på unga tror hon inte. Pressen finns redan där, menar hon. Bättre information skulle bara underlätta.
– Idag finns det ju tusentals valmöjligheter för dem som ska söka till gymnasiet. Det behövs bättre rådgivning för att kunna välja, säger hon.
Det är inte bara ungdomarnas uppgift att se till att få jobb. En stor del av ansvaret ligger på arbetsgivare. De måste bli bättre på att kommunicera med ungdomar. Att visa upp sig.
– Många ungdomar säger att de vill jobba med människor. Samtidigt vill få jobba inom den offentliga sektorn. Då är det upp till den offentliga sektorn att dra ungdomarna till sig, säger Sara Damber.
ID: Sara Damber
Yrke: Projektledare.
Ålder: Snart 30 år.
Familj: Sambo.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Bakgrund: Född i Umeå, flyttade som 18 åring till Stockholm och startade stiftelsen Friends, har även varit projektledare för bland annat FLICKA-projektet. Aktuell: Projektledare för arbetsförmedlingens projekt Avstamp.
Sara Dambers tips till unga som söker jobb:
1) Förbered dig väl innan du tar kontakt med en arbetsgivare. Tänk igenom vad du kan och varför du ringer.
2) Fundera på dina personliga egenskaper. Vilka är de? Det anger de flesta arbetsgivare som den viktigaste faktorn när de anställer.
3) Skriv ett bra personligt brev, som är kort och koncist. Bild kan vara bra för att få arbetsgivaren att komma ihåg dig.
4) Om du inte har någon yrkeserfarenhet – lyft fram andra erfarenheter. Har du till exempel varit engagerad i fotbollsskola på somrarna så kanske du har goda ledaregenskaper.
5) Engagemang i föreningar eller annat är också bra att lyfta fram.
6) Var inte rädd för att ringa arbetsgivare och presentera dig. Följ gärna upp och ring igen.