– Det känns närapå som en krigsförklaring mot facket, säger Liza di Paolo Sandberg, Kommunals ombudsman.

Avtalet kom till för att alla anställda ska kunna påverka sitt arbete på arbetsplatsträffar. De anställda samverkar om besluten, till exempel schemaändringar och hur arbetstidens ska förläggas. Endast när de är oeniga behöver facket gripa in.

Att avtalet sagts upp tycker Liza di Paolo är förödande.

I avtalet fanns rätt till facklig tid, men Attendo vill inte längre ha den lösningen. Den kostar för mycket för Attendo i Stockholm där Kommunal har en egen Attendosektion, till skillnad från övriga landet.

På Attendo säger VD och koncernchef Henrik Borelius att lokal samverkan är viktig men att det har blivit en Stockholmsdebatt.

– I Stockholm har det funnits heltidsresurser som har varit koncentrerade till sektionen. Den fackliga tiden används inte, där den bäst behövs. Vi är inte främmande för ett nytt samverkansavtal men det bör moderniseras. Som avtalet var utformat var det Kommunal som avgjorde hur man använde tiden i Stockholm. Att säga upp avtalet är ingen krigsförklaring mot Kommunal. Vi var ju först ut på plan med ett samverksansavtal.

Men för Despina Marvokostidou, sektionsordförande för Attendo i Stockholm har det uppsagda avtalet inneburit sämre arbetsmiljö och större arbetsbörda.

Hon har fått söka tjänstledigt för varje fackligt uppdrag sedan avtalet sades upp i mars. Sektionen kan inte längre fungera som tidigare.

Alla betydande förändringar ute på arbetsplatserna måste det förhandlas om enligt MBL, medbestämmandelagen. Enbart i Stockholm rör det sig om 47 arbetsplatser.

– Medlemmarna kommer i kläm. Jag hinner inte ta itu med alla deras problem.

Despina Mavrokostidou har endast varit en dag på sin arbetsplats på äldreboendet Rosengården i Hägersten sedan avtalet sades upp.

Despina Marvrokostidou arbetade tidigare fackligt inom Actica Omsorg, ägt av vårdföretaget Capio.
Facket hade där företagets stöd och hon åkte runt i landet, värvade och stöttade arbetsplatsombud. Capio sålde Actica Omsorg till Attendo.

Kommunal och arbetsgivarnas organisation Vårdföretagarna förhandlar nu centralt om det uppsagda avtalet.

Fakta:

Kommunal träffade sitt första samverkansavtal men en privat arbetsgivare redan 1993, Svensk Hemservice.
Arbetsplatsträffar skulle ersätta information och förhandling enligt MBL, medbestämmandelagen.
Parterna skulle samverka och de anställda skulle få mer inflytande. Svensk Hemservice köptes sedan av Partena Care, som tecknade ett nytt avtal. År 2000 förvärvades Partena av nuvarande Attendo, som i sin tur tecknade ett nytt samverkansavtal år 2002. Sedan 2005 är Bridgepoint, en europeisk investeringsfond, huvudägare.