– Kommunals medlemmar ska inte riskera livet för att de sköter sitt arbete.

Det betonade Ylva Thörn i samband med att en busschaufför i Örebro blev svårt knivskuren av en passageraremi går kväll. Han fick livshotande skador.

-. Det krävs handling av alla berörda, regering, länshuvudmän, kommuner och landsting, sade hon.

Ylva Thörn krävde även i sitt öppningstal att ILO:s konvention 94 måste skrivas under, det vill säga att offentliga upphandlare måste ha rätt att ställa sociala krav.

– Skattepengar ska inte gå till hänsynslösa företag som utnyttjar löntagare. Arbetsgivaren ska inte göra skillnad mellan löntagare. Oavsett om det handlar om kommunanställda i Luleå eller arbetare på kaffefälten i Colombia.

De offentliga inköpen av varor och tjänster står för ungefär 20 procent av Sveriges ekonomi, vilket motsvarar 400 miljarder kronor.

– De offentliga arbetsgivarna måste bli bättre på att upphandla tjänster, ställa tydliga krav som gör att seriösa arbetsgivare får konkurrera på lika villkor.

Ylva Thörn betonade att den mest avgörande frågan i valet handlar om kollektivavtal. Hon gick till attack mot Svenskt Näringsliv som betalar dyra advokater till utländska företag som vägrar att teckna avtal. Hon angrep också Fredrik Reinfeldt som säger sig gilla kollektivavtal, men samtidigt vill sänka a-kasseersättningen kraftigt.

– Om den som blir arbetslös och inte kan leva på sin a-kassa tvingas han eller hon att ta jobb till allt lägre löner. Då går det inte längre att hålla löftet om att inte acceptera lägre lön än kollektivavtalet, sade hon.

Ylva Thörn berörde också den generationsväxling som arbetsmarknaden står inför. Samtidigt som många unga inte kommer in på arbetsmarknaden finns det både äldre och yngre som inte orkar jobba ända fram till pension.

– Det talas om att de äldre ska gå i pension och lämna plats åt de yngre. Den typen av generationsväxling kommer med kraft, var så säkra, sade hon. Hon krävde att kommunerna tar sitt ansvar för yrkesutbildningarna och att det sker ett samarbete mellan arbetsplatserna och skolan.

Hon föreslog att erfarna undersköterskor, vårdbiträden och andra kommunalare ska kunna bli handledare och mentorer åt en ny jobbarkompis. Det innebär att även ökade möjligheter för långtidssjukskrivna att rehabiliteras.