Lönekostnaderna har ökat med 33 procent. Detta uppvägs inte av eventuellt lägre kostnader för sjukfrånvaro. Personalkostnaderna har varit 55 kronor högre per timme för hemtjänsten jämfört med inom särskilda boenden.

Det framgår av Kommunals utvärdering av sextimmarsdagen i Kiruna, som ingår i arbetslivsprojektet. Utvärderingen rör åren 1997-2004 och är inte heltäckande på grund av brist på data.

Några ytterligare slutsatser är ändå:

Hemtjänsten har tre procentenheter lägre sjukfrånvaro än de särskilda boendena i Kiruna. En jämförelse med Falköpings kommun, som inte haft förkortad arbetstid, visar att sjukfrånvaron är lägre där.

Antalet deltider har visserligen minskat men redan innan arbetstidsförkortningen arbetade de flesta endast sex timmar.

Personalomsättningen har varit lägre än i särskilda boenden inom äldreomsorgen, likaså lägre än i kommunerna Forshaga och Falköping.

Timavlönade vikarier är slående högt i Kiruna, 42 procent, jämfört med 31 procent i Falköping och 19 procent i Forshaga. Enligt rapporten kan det bero på att arbetsgivaren valt att anlita timavlönade mer än nödvändigt, då timkostnaden för dem är lägre än månadsavlönade vikarier. Timavlönade har inte omfattats av sextimmarsavtalet.

Trots kortare arbetstid upplevs arbetsmiljön tung, men personalen har upplevt en bättre balans mellan arbete och fritid.