Heltid en rättighet och deltid en möjlighet, det är Kommunals mål. Det framgår av Kommunals rapport Hela tiden – en helhetssyn på arbetstidsfrågan. Det vill säga goda arbetsvillkor handlar inte enbart hur länge vi arbetar utan också när, hur och under vilka villkor.

Kommunal genomförde en medlemsdialog förra året. Den samt en enkät, gjord av FSI, Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, visar att högre lön är klart viktigast för majoriteten av medlemmarna. Det är inget man avstår från för att få kortare arbetstid.

Bland Kommunals deltidsarbetande medlemmar är 93 procent kvinnor. Så länge 65 000 arbetar deltid ofrivilligt är det orealistiskt att förkorta arbetstiden, enligt rapporten.

– Om arbetet var organiserat på ett annat sätt skulle inte så många av Kommunals kvinnor tvingas att arbeta deltid, fastän de vill ha heltid, säger utredarna Bodil Umegård och Joa Bergold och påpekar att rätten till heltid är en jämställdhetsfråga.

I Finland är heltid inom vård och omsorg vanligt, så varför skulle inte det kunna vara normen i Sverige också, anser de.

Av rapporten framgår att enbart 20 procent av Kommunals deltidsarbetande har småbarn.

– Det är en överraskning. Det stora flertalet
deltidare är mellan 35 och 54 år och nöjda med sin deltid.

Undersökningar visar att förkortad arbetstid inte lett till att man delar lika på hemarbetet.
– Ju mer kvinnor jobbar desto jämnare fördelning av det obetalda hemarbetet. Det handlar om att förändra mäns beteenden.

Båda är övertygade om att vill man förbättra jämställdheten måste man börja med en jämnare fördelning av föräldraförsäkring och rätten till heltid.

Viktigare än att förkorta arbetstiden är att medlemmarna vill kunna påverka hur arbetstiden läggs ut och sysselsättningsgrad. Lite drygt hälften av deltagarna i medlemsdialogen kan inte göra det.

– Lokala arbetstidsmodeller, som 3-3 modeller och önskescheman bör främjas, men man bör vara uppmärksam på riskerna. Ska de anställda få mer inflytande över arbetstiderna krävs det dock tillräcklig grundbemanning. Annars kan de anställda inte att styra över sin arbetstid, säger Bodil Umegård och Joa Bergold.

7 frågor till Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande, ansvarig för arbetstidsprojektet och rapporten Hela tiden.

1. Har Kommunal gett upp målet om kortare arbetstid, fastän fortfarande 23-25 procent av Kommunals medlemmar tycker det är viktigt?

– Vi lyfter fram löner och arbetsförhållanden. Det är vad majoriteten av medlemmarna vill. Trots att vi har haft målsättning om 30 timmars arbetsvecka har dessutom i stort sett varje kongress och avtalsdelegerade prioriterat lönerna. Kortare arbetstid hamnar därmed i bakgrunden.

2. Förkortad arbetstid förblir en vision, enligt rapporten, när blir den verklighet?

– Hade vi vetat det hade vi inte kallat det en vision. Det är omöjligt att säga. Att minska arbetstiden från 40 timmar till 30 timmar kostar cirka 33 procent av löneutrymmet. Med cirka 3-4 procent i löneökningar säger det sig självt att det inte blir förkortad arbetstid inom den närmaste tiden. Speciellt inte om vi ska kunna öka lönerna i förhållande till industrin.

3. Är lagstiftning om förkortad arbetstid en möjlighet?

– Vi prioriterar ökad välfärd, ökade ersättningar i allmänna försäkringar och bättre hälso- och sjukvård. Ska vi klara det behöver vi i samhället som helhet arbeta mer.

4. Vad är viktigast i rapporten?

– Att vi har en breddat vår diskussion om arbetstider. Vi ser inte bara på arbetstidens längd, utan på arbetsförhållanden och hur arbetstiden är förlagd. Det handlar om jämställdhet, löner, anställningsvillkor och bättre arbetsmiljö. Målet är heltid och att arbetet ska vara utformat så att man orkar med det.

5. Arbetsgivarna använder sig gärna av deltids- och timanställda vid arbetstoppar. Hur ska arbetsgivarna förmås att öka antalet heltider?

– Genom att planera arbetet bättre och se över arbetsorganisationen tillsammans med de anställda.
Det är inte ekonomiskt lönsamt utan snarare dyrare med deltider och visstidsanställningar. Det kostar att anställa och utbilda. Det går inte att få en lika effektiv verksamhet och kvalitén blir sämre.

6. Allt fler ungdomar timanställs med otrygga villkor, hur ska man förändra det?

– Ska den kommunala arbetsmarknaden bli attraktiv i framtiden måste arbetsgivaren skapa bättre arbetsvillkor. Ju mer vi analyserar kostnaderna för visstidsanställningar och hur dyra de är desto fler fasta jobb kommer vi att få.

7. Slutligen, hur många timmar arbetar du själv?

– Jag arbetar mer än 40 timmar.

Faktaruta:

* År 2004 arbetade 234 000 kommunalare deltid. Av dessa arbetar 65 000 ofrivilligt deltid, varav 90 procent är kvinnor.

* 71 000 kommunalare har tidsbegränsade anställningar.

* Ofrivilligt deltidsarbete är högst bland privatanställda och lägst bland landstingsanställda.
Rapporten Hela tiden kommer att presenteras på Kommunals förbundsmöte i Ronneby den 30 maj.