I slutet av 90-talet slogs facket förgäves mot privatisering av Hovseterhjemmet i Oslo. Sen 2001 drivs det av Caremas dotterföretag Plus, och kontraktet går ut 2006.

— Vi är väldigt kontrollerade och påpassade, mer än de kommunala hemmen, säger Anna Bråthen, chef för Hovseterhjemmet. Det är bra.

Anna Bråthen och fackliga företrädaren Hege Rönning bjuder på kaffe och våfflor när Kommunal-arbetaren hälsar på. Det är tydligt att chefen har stort förtroende för Hege, hon hänvisar till henne och lämnar oss ensamma efter kaffestunden.

Men först berättar de tillsammans om bakgrunden: Sjukhemmet konkurrensutsattes 1999, kommunens egen produktionsavdelning ”Kommunal konkurrense” la ett anbud men förlorade till Caremaföretaget NOR.

2003 fick Carema nytt förtroende, nu heter företaget Plus, men ska snart byta namn igen.

Både Anna och Hege kan jämföra med arbete inom den kommunala vården.

— Jag har lättare att få det som jag vill här, jag har bara en administrativ direktör över mig, säger Anna Bråthen.

Hege Rönning instämmer.

— Det var fler chefer förr. Vi anställda är nu med och påverkar i de utskott som finns, till exempel schemautskott, arbets-miljöutskott och kvalitetsutskott.

Lönen var ett tag sämre än på de kommunala sjukhemmen, men det har rätat upp sig, säger Hege.

Så tar hon med oss upp på den avdelning hon arbetar på.
Vi träffar Bjarne Saanum som fyllt 73 och har svårt med balansen och att gå på grund av sin Parkinsson.

— Det är bra här, maten vi får och Hege som hjälper mig, säger han. Det enda jag saknar är ett kafé eller restaurang där man kunde träffa sina barn och äta eller dricka kaffe ihop. Här stänger cafeterian klockan tre.

Bjarne Saanum är en av 32 boende på avdelningen. På dagen finns det en anställd per fyra boende, på kvällen en per sju till åtta boende och på natten en på hela avdelningen. Men då finns också två sjuksköterskor på hemmet som kan hjälpa till.

Hege berättar om högläsning, om att det finns en anställd fotvårdare, att en musikterapeut kommer regelbundet och om utflykter de gör en gång i veckan. Då tar man med åtta-tio av de boende i bussen och åker till Holmenkollen eller Frognerparken eller någon annanstans. Utflykterna ingår i personalens schema.

Hege Rönning gillar sitt jobb på det privata Hovseterhjemmet men tycker ändå facket gör rätt i att jobba mot privatisering.

— Jag är för konkurrens, men mellan de olika stadsdelarna. Jag tycker inte att vården ska privatiseras.

Hennes chef Anna Bråthen tycker att det är bra att företag släpps in — men ser nackdelarna med otryggheten för personalen.

— Det vore bättre om företaget som vann upphandlingen fick sätta in sina chefer, medan all annan personal fick stanna kvar, säger hon.