Vi ville väl, men nu mobbas vi ut
Vi är två kollegor som lämnat en skrivelse till enhetschefen och påtalat kränkningar, dåliga rutiner och att medarbetare begår övergrepp på de gamla och dementa på boendet där vi jobbar. Vi ville ha hjälp med att skriva anmälningar enligt Lex Maria och Lex Sara,
men det enda som skett är att jag nu är långtidssjukskriven och att min kamrat är förflyttad till ett sjukhem som inte fungerar.
Det enda vi ville var att säkerställa vår arbetsplats, men vi blev utfrysta av chefen. Vi gick vidare med skrivelsen till utförarchefen, som bollade tillbaka till vår lillchef. Men den senare hade blivit så ledsen att vi bara kunde kommunicera via personalkonsulenten. Vi har också kontaktat stadsdelsdirektören, som bollar tillbaka så att läget är låst. Hjälp, våra liv är i spillror!
Två undersköterskor med kompetens
Lex Maria-anmälningar ska göras till socialstyrelsen av verksamhetschef eller medicinskt ansvarig sjuksköterska när avvikelse har inträffat, som medfört eller kan innebära skada för en patient.
Enligt Lex Sara 14 kapitlet 2 paragrafen i socialtjänstlagen har all personal inom den kommunala hälso- och sjukvården anmälningsskyldighet om de upptäcker eller misstänker missförhållanden. På varje arbetsplats ska det finnas rutiner och skrivna instruktioner om hur anmälan går till och vem som har ansvar för att utreda saken. Anställda kan också själva anmäla till länsstyrelsen och får inte straffas om de gör detta.
Det är mycket tråkigt att anmälningsrutinerna på er arbetsplats inte har fungerat på ett moget och sansat sätt, utan att flera ansvariga har reagerat negativt. Mellan raderna läser jag ut att era rättmätiga anmälningar har orsakat samarbetsproblem på arbetsplatsen och att arbetsgivaren förmodligen just därför har omplacerat en av er. Ni måste vända er till facket för att få hjälp och svar på vad som gjorts rätt eller fel och vad som kan göras i fortsättningen. Den av er som är långtidssjukskriven har rätt till rehabilitering tillbaka till arbetslivet.