Vad gäller för uppehållstjänst?
Jag har uppehållslön, det vill säga åtta procent dras från min årslön för att finansiera de så kallade sommar- och juluppehållen. I år blir det tillsammans 40 dagar, alltså 15 dagar längre än en "vanlig" semester. De åtta procenten blir 13 500 kronor, men om man räknar ut vad jag får i lön dessa tre veckor blir det endast ca 10 000 kronor. Kan detta verkligen stämma? Finns det regler för vad som gäller för en uppehållstjänst, till exempel ett visst antal dagar eller veckor per år?
Frida
Uppehållslön fungerar så att man har en så kallad uppehållsfaktor och efter vad jag förstår av din fråga har du 0.92. Det innebär att du får 92 procent av en heltidslön varje månad. Ditt uppehåll är under sommar och vinterlov och då är du inte arbetsskyldig. Om man har faktor 0.92 innebär det att du under ett år ska arbeta 290-296 kalenderdagar.
Har man fyllt 40 höjs uppehållsfaktorn med 0.03 som kompensation för att man vid en semesteranställning har fler semesterdagar. Jag har i mitt svar utgått från att du inte fyllt 40 år.
Jag har inte räknat på kronor vad det innebär för dig, men rent allmänt kan man säga att uppehållslön inte är så bra. Problemet är att många av våra medlemmar vill ha kvar detta system.