Åtgärdspaket ska stoppa sjukskrivningarna
Det går att förebygga ohälsa. Med kunskap från Karolinska Institutets forskning går nu försäkringsbolaget AFA ut i kommuner och landsting med ett åtgärdspaket.
Av de 50 miljoner som Näringsdepartementet delade ut förra året gick 22 till Örnsköldsviks kommun och Västernorrlands läns landsting. Dessa två stora arbetsplatser är nu pilotprojekt för ett stort förebyggande arbete för att fånga upp personal som riskerar att bli sjuk.
Ytterligare fyra kommuner och tre landsting står på tur. Också privata arbetsplatser ska ingå.
För ändamålet har AFA anställt 17 personer, åtta beteendevetare, fyra hälsovetare och fem skyddsingenjörer. Dessa bildar ena halvan i fyra ”supportteam”. Den andra halvan utgörs av motsvarande personella resurser inom kommuner och landsting. Tillsammans med en lokal projektledare kommer supportteamet att genomföra arbetet.
På varje arbetsplats börjar det med en process där man förankrar projektet. Alla ska veta vad som pågår. Ledningen, facket och supportteamet spelar här viktiga roller. Under denna period samlas viktiga uppgifter in om nuläget i organisationen, som till exempel, statistik om sjukskrivningar.
Därefter vidtar kartläggningsfasen. Den går till så att den närmaste chefen delar ut en enkät om livsstil och hälsa till medarbetarna på ett vanligt arbetsplatsmöte. Alla får snabbt svar på sin ifyllda enkät och personer med riskprofil, exempelvis upprepade förkylningar, får en tid hos företagshälsovården.
Förkylningar kan dölja en dålig lungfunktion på grund av rökning. Det har lungläkaren Lennart Nathell visat i en stor studie bland LO-kollektivets medlemmar. Han har också påvisat stora hälsovinster hos rökare som fått hjälp med rökavvänjning.
– Enkäten är väldigt strukturerad. En tredjedel fastnar i nätet, säger Lennart Nathell som utarbetat vissa delar av AFA:s åtgärdspaket.
Resultatet av enkäten analyseras sedan och redovisas vid ett arbetsplatsmöte efter två månader. Då har redan medarbetare med t ex högt blodtryck, fetma, nackproblem eller dålig lungfunktion påbörjat en behandling.
På mötet diskuterar man, exempelvis, varför just denna avdelning är hårt drabbad av ryggont. Man identifierar också tre saker som är bra på arbetsplatsen och tre saker som gruppen kan göra något åt. Övriga problem som kommit upp överlämnar man åt ledningen att ta ställning till.
– Varje steg bör utvärderas. Till exempel, hur ser sjukfrånvaron ut före och efter? Resultaten ska vara en bas för fortsatt hälsoarbete, säger Lennart Nathell.
–
Kommuner och landsting som inte får del av detta åtgärdspaket kommer att få informationsmaterial om systematisk arbetsmetodik. Seminarier kommer också att ordnas. Dessutom startar AFA i höst en portal om arbetsmiljö på Internet. Portalens medarbetare ska samarbeta med det supportteam som stöder projekten i kommuner och landsting.