Det skriver Kommunal i sitt yttrande över slutbetänkandet ”Handlingsplan för ökad hälsa i arbetslivet”, HpH.

Kommunsektorn har en klart högre sjukfrånvaro än andra sektorer. I många fall har kommunerna tappat kontrollen över utvecklingen, skriver Kommunal, och skyller detta på att politikerna i ett stort antal kommuner inte tar sitt ansvar för de anställdas hälsa.

Utredaren Jan Rydhs förslag att förlänga sjuklöneperioden tror inte Kommunal på. Som piska på arbetsgivaren fungerar det inte enligt ekonomiska analyser. Dessutom är risken stor att personer som har hög sjukfrånvaro slås ut från arbetsmarknaden.

Kommunal anser att det är viktigt att offentliggöra hur sjukfrånvaron ser ut och hur olika arbetsgivare tacklar den. Det skulle sätta tryck på de ansvariga.

Att skapa en kompletterande arbetsmarknad för personer med begränsad arbetsförmåga som Jan Rydh föreslår är riskfyllt, anser Kommunal, men stöder ändå förslaget. I första hand bör återgången till arbete ske hos den egna arbetsgivaren.

Förbundet är kritiskt till att arbetstagarens inflytande och medverkan inte lyfts fram mer i utredningen och föreslår att sjukskrivna ska ha en personlig koordinator. Det behöver inte vara en person från Försäkringskassan utan lika gärna en arbetskamrat eller facklig förtroendeman.