Det så kallade ”Feedbackprojektet” pågick mellan 1994 och 1996.
– Vi ser en långvarig effekt av detta. Fortfarande refererar deltagarna till projektet. De har lärt sig att sätta tydliga gränser för sig själva och att lägga problemen där de hör hemma, säger Kristian Tilander, socionom och arbetsledare inom socialtjänsten i Karlstad.

28 socialarbetare fick erbjudande om att delta, 24 nappade. Några var på gränsen till utmattning, i samtliga fall bröts den negativa spiralen, berättar Kristian Tilander. Alla deltog
frivilligt och hade det gemensamma intresset att utveckla sig själva som arbetsinstrument.

Under den lediga månaden hade deltagarna vikarier på sina jobb. Totalt sträckte sig projektet över tre månader, ett uppföljningssamtal inräknat.
Avsikten med ”Feedbackprojektet” var att personalen skulle få stiga åt sidan och reflektera över sin yrkesroll, något som vore bra även för personal inom vården, anser Kristian Tilander.

– Allt fler i den offentliga sektorn känner att de inte passar in. Vi måste få vara med som människor på våra arbetsplatser. Det är inte fel på oss, det är ett systemfel som måste analyseras, säger Kristian Tilander.

Ledigheten förbereddes genom fyra samtal med handledare på arbetstid. Under den fria månaden deltog man sedan i sådana samtal under två halvdagar varje vecka.

Samtalen handlade både om yrket och var och ens personliga historia. En handledare och två deltagare träffades i ett lugnt rum med levande ljus och gick bland annat tillbaka till varför de valt just detta yrke.
Förutom att delta i samtal skulle de också intervjua en eller flera före klienter, skriva dagbok samt göra en slutrapport.

Intervjuerna var till för att ta fram vad som fungerat och inte fungerat i deltagarens yrkesroll. Dagboken var till som ett stöd för tankeprocessen och behövde inte redovisas.

I övrigt kunde deltagarna göra vad som helst utom att arbeta under den lediga tiden.

En utvärdering 1999 visade att alla som deltog i ”feedbackprojektet” är kvar som socialsekreterare, berättar Kristian Tilander. Markant färre hade varit sjukskrivna efter projekttidens slut. Deltagarna uppgav att de kände sig tryggare i relationen till sina klienter. De tyckte också att de blivit mer kompetenta och kreativa i sitt arbete.

Projektet bekostades av Arbetslivsfonden, Trygghetsfonden, Socialstyrelsen och Karlstads kommun.

På senare år har 30 socialsekreterare fått delta i en korttidsvariant på 11,5 dagar utan vikarietäckning. Också den har gett positiva effekter, enligt Kristian Tilander.

Rapporten ”Rum för reflektion” om Feedbackprojektet kan beställas från Trygghetsfonden, tel 08 702 43 49.