Säg för all del inte upp dig!

Det verkar för mig som om du är vad man brukar kalla ”utbränd”. Man tappar då all lust och kraft och upplever precis som du beskriver det, som att man släpar sig fram i tillvaron. Det är ett slags depression – kopplat till jobbet.

Innan du gör någonting annat tycker jag att du ska gå till doktorn och gör en omfattande hälsoundersökning.
Jag törs nästan gissa att du blir sjukskriven om du berättar hur du mår. Troligen behöver du koppla bort jobbet under en längre tid. Det är också en god idé att regelbundet gå på stödsamtal hos någon psykolog eller terapeut. Detta hjälper till för att reda ut vad som ger dig problem och finna andra sätt att tackla dessa. När du sedan mår bättre kan du börja fundera på vad du vill göra.

Arbetsgivaren har skyldighet att göra en rehabiliterings-utredning med förslag på hur en sjukskriven ska kunna återgå till arbetslivet. Detta ska naturligtvis göras i samråd med dig. Arbetsgivaren ska stå för kostnaderna och många tar chansen till utbildning eller omskolning. En förutsättning brukar då vara att det nya yrket ”platsar” hos arbetsgivaren.

För att hjälpa dig själv kan du fundera på att göra något nytt. Något som du många gånger tänkt på, men som inte blivit av tidigare. Det gäller att föra in nya och mer positiva tankar och viljor i sitt huvud. Då kommer orken tillbaka.