Er fråga är absolut inte fånig. Den berör förmodligen större saker än bara det faktum hur länge man är borta på lunchrasten. Era arbetskamrater lovar att skärpa sig, men gör det inte. Och arbetsledningen kanske inte ens är medveten om vad de har för sig.

Det är viktigt vilken inställning vi har till varandra och till varandras tid. Här låter det som brist på respekt, tycker jag. Ni behöver faktiskt inte skvallra. Jag tror en bra idé vore att åter ta upp problemet tillsammans med ”syndarna” och då tala om det utifrån den inställning de verkar ha gentemot er andra. Sedan kan ni också prata allmänt med arbetsledningen om de här sakerna utan att nämna några namn.

Den som tycker att han eller hon kan utebli i upp till en och en halv timme kan ha problem med sin egen inställning till jobbet. En bra fråga är ju varför man stannar borta så länge?
Ni bör ta tag i det här innan det växer till ett större problem än det redan är.