–  Vi har jobbat för att minska trösklarna att komma in på Yrkeshögskolan, säger Christer Bergqvist, verksamhetschef på Myndig­heten för Yrkeshögskolan.

Yrkeshögskoleutbildningar finns över hela land­et, och är till för dem som har gått ut gymnasiet. Många utbildningar kan vem som helst med en gymnasie­examen gå, medan andra utbildningar kräver särskilda förkunskaper: Att man läst vissa kurser på gymnasiet, eller att man har yrkeserfarenhet från ett visst område.

 

LÄS OCKSÅ: Pia blev specialist och höjde lönen

 

Under några år ökade andelen som krävde särskilda förkunskaper, och 2013 var det över hälften som gjorde det. För att bryta den trenden införs nu en regel som säger att det måste finnas särskilda skäl för att kräva något mer än allmän behörighet.

–  Många utbildningar som tidigare har haft sådana krav, till exempel inom sälj, har tagit bort det.  Men till specialist­undersköterska är det flera utbildningar som har yrkeserfarenhet som krav, och det är väl ganska rimligt, säger Christer Bergqvist.

Möjligheterna att skaffa sig de förkunskaper som behövs ökar i år. 

Dels har man nu rätt att läsa på Komvux för att få den behörighet man behöver för att söka en utbildning man vill gå på ­universitet, högskola eller yrkeshögskola. 

Dels får vissa av dem som anordnar ­yrkeshögskoleutbildningar också rätt att ge förutbildningar för dem som vill gå en utbildning men inte uppfyller kraven.

 

LÄS OCKSÅ: Bra att veta för dig som vill studera

 

Dessutom kommer man att kunna gå fristående kurser på Yrkeshögskolan. Det betyder att man inte behöver gå en hel utbildning, utan kan välja bara en eller några av de kurser som ingår i en utbildning. Till att börja med gäller detta utbildningar som inte lyckats fylla alla sina platser.

–  Det är bra för dem som inte har möjlighet att läsa en hel utbildning, man kan plocka de kurser man behöver bäst eller komplettera en utbildning man redan har, säger Christer Bergqvist.