Företag kartlägger fackmedlemmar
Vårdföretagarna uppmanar företagen som är berörda av en eventuell konflikt i nästa vecka att dela ut blanketter till de anställda där de får fylla i om de är medlemmar i Kommunal.
– Företagen får ett informationsmaterial från oss. I det materialet finns en blankett. Företagen behöver veta om deras anställda är medlemmar eftersom det är de som i första hand är uttagna i konflikten. Men vill man inte skriva på en sån blankett så behöver man inte göra det, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.
Kommunal uppmanar sina medlemmar att inte skriva på ett sådant papper.
– Medlemmarna har ingen skyldighet att skriva på en sådan blankett, säger Kommunals konfliktsansvarige ombudsman Annica Jansson.
Är det inte en föreningsrättskränkning?
– Arbetsgivarna gör fortfarande inget fel. Men skulle det bli repressalier om man inte skriver på, då är det föreningsrättskränkning och då kommer vi naturligtvis vidta åtgärder, säger Annica Jansson
En som reagerar starkt på arbetsgivarnas kartläggning är arbetsrättsexperten Kurt Junesjö, före detta jurist på LO-TCO rättsskydd.
– Hade jag varit Kommunal, vilket jag aldrig skulle kunna vara, då skulle jag gå ut omedelbart och förklara: ”vi accepterar inte en sådan här överträdelse och vi kommer utöka stridsåtgärderna för att ni gör det här”. Det kommer förstås inte Kommunal att göra, men det borde de, säger han till tidningen Arbetaren.
Vårdföretagarna är även de irriterade på sin motpart. Det är ett uttalande från Kommunals ombudsman Annica Jansson som upprör:
– Om Attendo har ett äldreboende som vi tagit ut i konflikt så kan Attendo ha fler boenden i samma kommun som de kan flytta dem som behöver omsorg till, sade Annica Jansson till Kommunalarbetaren.
Vårdföretagarnas Inga-Kari Fryklund säger att så kan man inte göra.
– Bara för att det är strejk kan man inte hålla på och flytta runt personer. Utan de har besittningsrätten för sina rum. Dessutom är det så att många är gamla och sköra och klarar inte en flytt. Därför måste man stärka upp bemanning så att man kan bedriva det patientsäkert på ett eller annat sätt.
Annica Jansson förklarar att detta egentligen inte är Kommunals problem.
– Det kan säkert vara som de säger. Vi protesterar inte mot det. Men det är inte vårt bekymmer, de har den här tiden på sig att flytta till andra ställen, ta hjälp av kommunen, hitta andra former, inte vet jag. De har de här dagarna på sig innan varslet träder i kraft. Annars skulle vi kunna varsla och säga att vi går ut i strejk i morgon. Varseltiden finns för att arbetsgivarna ska ha de här dagarna på sig att organisera arbetet. Det är deras skyldighet. Hur de gör lägger vi oss inte i, säger hon.
I dag på onsdagseftermiddagen, den 7 december, träffar både Kommunal och Vårdföretagarna de båda medlarna för tredje gången sedan medlingen startade i måndags.
– Vi träffar dem nu varje dag. De träffar oss och Vårdföretagarna var för sig. Vi ha r inte fått något besked om när eller om de lämnar något bud eller sådana saker, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Medlaren Claes Stråth säger till KA att han inte vet när ett eventuellt bud kan komma.
Båda parter är inställda på att lösa konflikten innan den bryter ut.
– Vi räknar hela tiden med att vi ska lösa det här. Vi har fullt fokus på det, säger Inga-Kari Fryklund.
Kommunals Lenita Granlund är inne på samma linje:
– Vi vill lösa det här. Vi vill att våra medlemmar på de här avtalsområdena ska få samma löneökningar som övriga har fått, att det också innefattar en undersköterskesatsning utan avräkningar och försämringar i kollektivavtalen, säger hon.
Fotnot: Bilderna ovan är tagna av Fredrik Sandin Carlson, Linn Ejdersand och Fredrik Welander.