Efter nästa två års förhandlingar är Kommunal och Vårdföretagarna till slut överens om hur reglerna om 11 timmars dygnsvila ska se ut i privata vårdföretag. 

Det gäller tre av avtalen med Vårdföretagarna: Äldreomsorg, vård och behandling och personlig assistans. Det fjärde avtalet för Ambulanser dröjer eftersom det där också måste förhandlas med Vårdförbundet. 

Vad innebär överenskommelsen?  

Enligt både Kommunal och Vårdföretagarna uppfyller nu avtalen, som berör cirka 55 000 anställda i privat vård och omsorg, EU:s krav om dygnsvila. Regler om kompensation efter långa arbetspass finns inskrivet i avtalet. Reglerna är enligt Kommunal likvärdiga med de regler som finns på kommun- och regionsidan. 

Grundregeln är att pass som överstiger 15 timmar ska innehålla minst fem timmar jour och ska förläggas mellan klockan 22.00 och 08.00.

Hur blir det med dygnspassen? 

– Vårdföretagen kan bedriva sin verksamhet i stort sett som tidigare, säger Vårdföretagarnas förhandlingschef Per Östlund. 

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog är lite mer försiktig. 

– Det finns nu skrivningar i vilka situationer och på vilket sätt det kan ske. I vilken mån de behoven finns får framtiden utvisa, säger han. 

Går det att ha dygnspass utan jour? 

Möjlighet finns också till långa pass utan jour, inom personlig assistans, om vissa krav uppfylls.

I samtliga fall där undantag ges från 11 timmars dygnsvila ska kompensation ske nästkommande vila. Får man bara 9 timmars dygnsvila ett dygn ska det vara 13 timmars dygnsvila dygn två och så vidare.

Och det ska förhandlas lokalt om undantag. Kommer man inte överens kan Kommunal och Vårdföretagarna centralt tillkallas.

När kan dygnspass tillåtas? 

Om man kan visa att den assistansberättigade har behov av en och samma assistent under 24 timmar och att det under arbetspasset finns möjlighet till återhämtning. 

– Där finns ett fackligt veto att Kommunal kan stänga av ett företags möjligheter att förlägga långa pass, säger Johan Ingelskog. 

Vårdföretagarnas Per Östlund säger att det är ett regelverk de kan leva med och att han förmodligen också hade sagt nej till så långa pass om inte behovet finns.

Vad gäller för vård och behandling samt äldreomsorg? 

Inom vård och behandling, till exempel LSS-boenden, HVB-hem, och äldreomsorg är det mer begränsat för undantag. Kraven på kompensation skärps om företagen schemalägger med sena kvällar följt av tidig morgon utan tillräckligt lång dygnsvila. 

Vad skiljer jämfört med avtalet i kommuner och regioner? 

Framför allt finns ingen arbetstidsnämnd som fack och arbetsgivare lokalt behöver ta hänsyn till.  

Men vad har egentligen förändrats? 

Reglerna om kompensation när dygnsviloreglerna inte kan efterlevas har skärpts. Tidigare hade företagen möjlighet att dröja mycket längre med kompensationen. Kraven på lokala förhandlingar vid undantag är nytt. Att grundregeln vid långa pass är att det ska innehålla minst fem timmars jour är också nytt. Dessutom har ett fackligt veto införts i fall där det inte går att visa på ett verkligt behov av dygnpass och/eller att det inte finns möjligheter till återhämtning under arbetspasset. 

När börjar reglerna gälla?  

Reglerna träder i kraft den 1 september i år. Där det redan i dag finns arbetspass mellan 15 och 20 timmar utan jour så har arbetsgivare och fack på sig till den 1 november att göra en lokal uppgörelse

Hur blir det med övriga avtal inom privat vård och omsorg? 

Arbetsgivarorganisationerna Fremia och Arbetsgivaralliansen kommer nu erbjudas samma avtalslösning.

Mer om överenskommelsen

  • Vid resor inom till exempel personlig assistans gäller samma regler. Längre pass kan tillåtas och ska i så fall förhandlas mellan fack och arbetsgivare lokalt.
  • Vid oförutsedda händelser som påverkar dygnsvilan ska den anställde få kompenserande vila inom 14 dagar.
  • På Kommunals hemsida finns mer information: https://www.kommunal.se/nyhet/nya-dygnsviloregler-pa-kommunals-kollektivavtal-med-vardforetagarna