Sedan i somras har överbeläggningarna på vårdavdelningarna inom Region Västernorrland varit extrema. Regionen har länge varit i stabsläge med neddragningar av planerad kirurgi. Nu är vi på “svart läge” vilket innebär att många avdelningar har en beläggning på 120-130 procent. Patienter vårdas i korridorer och utrymningsvägar blockeras.  

Det är en situation som hotar både patientsäkerheten och arbetsmiljön för vårdpersonal, särskilt undersköterskorna, som ofta blir bortglömda i debatter och rapportering. Det pratas ständigt om bristen på vårdplatser i regionen, men det verkliga problemet är bristen på personal. 

Pressar personalen

Överbeläggningarna innebär att patienter får vänta längre på behandling, och när personalen inte räcker till för att stötta med mobilisering och rehabilitering så förlängs vårdtiderna ytterligare. Det här överbelastar verksamheterna och pressar personalen. Vi ser en arbetsmiljö präglad av ergonomiproblem, snubbelrisker och blockerade utrymningsvägar.  

Undersköterskorna är de som varje dag, dygnets alla timmar, ser till att patienterna får grundläggande omvårdnad. De hjälper patienter med allt från förflyttningar till personlig hygien och säkerställer att vårdrutiner följs.  

Sjukskrivningstalen bland undersköterskor är hög och på vissa enheter så ligger den på närmare 20 procent.

Men när personalen inte räcker till blir arbetssituationen ohållbar. Detta påverkar både personalens egen hälsa och den typ av vård som går att bedriva. Den etiska stressen som undersköterskorna lever med, när de varje dag tvingas göra svåra prioriteringar i sina arbetsuppgifter, är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Sjukskrivningstalen bland undersköterskor är hög och på vissa enheter så ligger den på närmare 20 procent. 

Satsa på undersköterskorna

För att lösa den akuta överbeläggningen måste det satsas på att rekrytera och behålla fler undersköterskor. Löneökningar, rimliga arbetsvillkor, hanterbar arbetsbelastning och hållbara scheman är nödvändiga för att få personalen att stanna och kunna rekrytera.  

Rätt person ska göra rätt sak

Region Västernorrland måste också få i gång arbetet med kompetensväxling mellan yrkesgrupperna, rätt personer ska göra rätt saker. Många arbetsuppgifter som i dag utförs av sjuksköterskor skulle kunna växlas till undersköterskor och specialistundersköterskor. På samma vis kan många av undersköterskornas arbetsuppgifter växlas till annan kompetens som lokalvårdare, köksbiträden och transportörer.

Den förflyttningen skulle innebära ett lyft för arbetsplatserna och öka teamkänslan mellan yrkesgrupperna. Det skulle även höja statusen för Kommunals yrkesgrupper inom vården och fungera som en språngbräda i löneförhandlingarna med arbetsgivaren. 

Kortare arbetstid lockar fler

I Kommunals yrkesgrupper finns en enorm potential för kompetensväxling och avlastning av de utsatta yrkesgrupperna. För att verkligen kunna profilera sig som en attraktiv arbetsgivare måste man också våga prata om arbetstidsförkortning för att på riktigt kunna locka flera till arbete inom regionen.