Måste man jobba ända fram till pensionsåldern för att få en pension som går att leva på? Nej, kanske inte om du kan klara några snåla år fram till 67.

Då ökar nämligen pensionen, och från 68 blir den ännu lite högre tack vare lägre skatt.

Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman tycker dock att de som kan, ska försöka jobba fram till pensionsåldern.

Främst för att inkomsten annars blir så låg de första pensionsåren.

– Har man en partner så är det lättare att hantera, men som ensamstående blir det betydligt svårare. 

Många orkar inte

Om du redan fyllt, eller närmar dig 60 år, har du säkert börjat fundera på när du kan ha råd att gå i pension. För de som är födda 1962 till 1965 är pensionsåldern, eller riktåldern som den numera kallas, 67 år. 

Undersköterskan Lisbeth Johansson pratar med en av de boende på Gläntan vid korttidsboendet Nysätragården i Robertsfors.

Höjd pensionsålder

Hur ska vi orka jobba längre?

Nyheter

Det går att ta ut pension redan vid 64, men först vid 67 kan man få full pension, med garantipension. De som har hög boendekostnad eller är ensamstående har också chans att få bostadstillägg.

Men många kommunalare har svårt att orka jobba ända fram till pensionsåldern.

KA bad därför Pensionsmyndigheten räkna på ett typfall på en genomsnittlig undersköterska, och hur mycket den personen skulle förlora på att gå ett eller flera år tidigare i pension.

Exemplen visar att kommunalare som går tidigt förlorar många tusenlappar i pension.

Undersköterskan i exemplet, född 1962, som jobbat 75 procent hela livet och går i pension vid 64 får ut cirka 10 500 kronor efter skatt.

Om samma person i stället jobbar på fram till 67, får hon eller han ut drygt 14 500 kronor efter skatt. Det ser alltså ut som att det är en tydlig förlustaffär att sluta jobba tidigare. 

Skillnaden minskar

Men det går att nyansera bilden något om man också tittar på vad skillnaden blir i pension livet ut.

De allra flesta kommunalare får en del av sin pension som garantipension, det statliga skyddet för dem som haft låg lön.

När undersköterskan som gick tidigt i pension fyller 67 får hon därför ett tillskott på pensionen på flera tusen kronor. 

Pensionen ökar ännu lite mer vid 68 på grund av att alla pensionärer då får ett förhöjt grundavdrag. 

Även undersköterskan som jobbar på fram till 67 får en del av sin pension som garantipension.

Hon får samtidigt mer inkomstpension för att hon jobbat längre.

Men skillnaden i total pension som de båda får livet ut från 68 års ålder blir inte mer än 2300 kronor per månad.

Det är alltså vad det tre år kortare arbetslivet, långsiktigt kommer att kosta för den som gick vid 64. 

Från 68 år får undersköterskan i vårt exempel som gick vid 64, ut drygt 14 300 kronor efter skatt. Den som började ta ut pension vid 67 får vid 68 ut cirka 16 600 kronor efter skatt.

Måste minska kostnader

Den som vill pröva att ta ut pensionen tidigt – det går att ändra sig och stoppa pensionsutbetalningen – måste vara beredd att minska sina kostnader, säger pensionsexperten Håkan Svärdman.

Det kan man göra genom att:

  • Ordna ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten som ger rabatt i kollektivtrafiken och för andra tjänster och varor. 
  • Byta bostad och bil till något billigare. Äger man sitt boende kan detta byte också ge en försäljningsvinst som kan användas för att dryga ut hushållskassan.
  • Jobba extra mellan 64 och 67 för att kompensera pensionsförlusten som uppstår vid tidigt uttag.
Håkan, Svärdman, pensionsexpert på Folksam.
Fråga pensionsexperten Funderar du på att gå tidigare i pension men vet inte hur?

Fråga pensionsexperten Håkan Svärdman genom att mejla till vår reporter helena.gunnarsson@ka.se, senast den 24 januari. Ett urval av svaren publiceras på ka.se nästa vecka. 

Bild: Pressbild

Kortare livslängd

Det finns såklart också personliga omständigheter som gör det rimligt att ta ut pensionen tidigt. Kommunalare tillhör en grupp som har kortare genomsnittlig livslängd än andra.

De nya reglerna om trygghetspension har gjort att fler äldre och utslitna fått sjukersättning

Carina, 62, fick trygghets­pension – nu upp­manas fler att söka

Nyheter

Och för den som har en sjukdom som man vet kommer att förkorta livslängden finns starka skäl att börja ta ut hela pensionen tidigt, säger Håkan Svärdman. Även om skatten då blir högre.  

– Att skjuta upp ett pensionsuttag är också ett förlorat uttag, som bara kan tas hem genom att leva längre än den förväntade livslängden, säger han.

Jobba och ta ut pension

Håkan Svärdmans främsta råd till den som inte orkar jobba längre är att gå ner i tid och börja ta ut en del av pensionen samtidigt som man jobbar.

En grupp av sju personer firar utomhus under ett träd, hållandes röda ballonger som bildar siffran "85".

Undersköterskan Maria jobbar 85 procent men får full lön

Arbetstider

Då kan man bygga upp ett sparkapital som kan användas när man blir heltidspensionär.

– Och du kan samtidigt vänja dig vid att leva på ungefär samma inkomst du kommer att ha som pensionär, säger Håkan Svärdman.

Här kan du räkna på pensionen

Här är Pensionsmyndigheten beräkningar för hur mycket en genomsnittlig undersköterska får ut, beroende på när hon eller han slutar jobba. Exemplet gäller dem som redan fyllt 60 år eller gör det i år.

Fotnot: Observera att våra beräkningar bara är exempel och inte gäller alla kommunalare. Gå in på minpension.se för att kolla din egen pension.