Gott nytt avtalsår om facken vågar
Det stora avtalsåret 2025 är här. Det är nu det gäller. Men det handlar minst lika mycket om dåtiden och framtiden. För att inte tala om omvärlden.
Nästan alla Sveriges löntagare ska få nya löner 2025, däribland en halv miljon medlemmar i Kommunal som undersköterskor, vårdbiträden, stödassistenter, städ- och kökspersonal och barnskötare. Det handlar om Sveriges överlägset största avtal.
Förväntningarna är höga. Efter flera magra år väntas äntligen reallöneökningar, alltså att lönerna ökar mer än priserna för sådant som mat och boende.
Minskade reallöner får inte upprepa sig 2025, det skulle vara ett stort misslyckande för fackförbunden.
Kommunal kan dessutom peka på att lönerna i offentlig sektor halkat efter den privata sektorn efter pandemin.
Osäker omvärld kan ställa till det
Först ut för Kommunals del är avtalet med kommuner och regioner, som sen när det så småningom är klart någon gång i vår, visar vägen för övriga avtal.
Kommunal och de övriga fackförbunden inom LO kräver löneökningar på 4,2 procent. Ekonomiska bedömare tror att inflationen 2025 håller sig strax under 2 procent, ungefär där den befinner sig just nu. Så visst finns det mycket som talar för höjda reallöner.
Om det inte vore för omvärlden.
Putin, Trump och Netanyahu med flera gubbar i omvärlden kan om det vill sig illa påverka den svenska avtalsrörelsen. Ju oroligare omvärld desto försiktigare arbetsgivare.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har redan i sina ekonomiska prognoser flaggat för just osäkerheten i omvärlden trots att man räknar med ett överskott i ekonomin för både kommuner och regioner nästa år.
Mot det kan man ställa framtiden. Och det här gäller särskilt Kommunals viktiga yrken i välfärden. Frågan många arbetsgivare borde ställa sig är: Hur länge har vi råd att inte höja lönerna rejält?
Vem ska till sist göra det där jobbet på äldreboendet som ett vårdbiträde i dag utför för en lön så låg som runt 23 000 kronor i månaden på vissa håll i landet? Kommundirektören själv?
Kampen om arbetstid allt viktigare
Högre löner kan locka fler till yrket och vara avgörande för den som tvekar och funderar på att lämna yrket. Som det nu är flyr missnöjd personal vård och omsorg även om det kanske oftare handlar om arbetstider och scheman än just lön.
Och här kommer en av de andra viktiga frågorna i avtalsrörelsen in i bilden, kampen om arbetstiden. Inte bara hur lång den ska vara utan lika mycket om vem som ska bestämma över den. Vad gäller arbetstidens längd och arbetstidsförkortning lär inga stora steg tas i denna avtalsrörelse, ännu ett par utredningar ska först säga sitt. Men inflytandet över arbetstiden har blivit en allt viktigare fråga.
Kommunal strävar bort från individuella löner och hoppas med sin nya lönemodell, som nu presenterats att det ska bli verklighet. Och förhoppningen är att det ska gynna dem med de allra lägsta lönerna.
Till det kommer en låglönesatsning som i bästa fall kan få upp de lägsta lönerna ytterligare.
Kan det bli strejker?
Kommer ett större lönekliv tas 2025? Som läget är just nu är det egentligen upp till fackförbunden hur långt de vågar gå. Arbetsgivarna har inte lika bra argument att sätta emot i denna avtalsrörelsen.
Kan det bli strejker? Omöjligt att svara på nu men ett högt tonläge i början av en avtalsrörelse leder ofta till högre krav från medlemmarna på sitt eget fackförbund.
En sak är säker. Det blir en intressant avtalsrörelse.