Alla elevassistenter fick sparken: ”De har inte tillräcklig kompetensnivå”
Alla 24 elevassistenter blev uppsagda i våras. Nu har 17 av dem återanställts – med sämre villkor.
– De har inte tillräcklig kompetensnivå. Med bara gymnasieutbildning riskerar man otrygga anställningar, säger Bromöllas skolchef Patrik Grimmesjö.
Bromöllas kommun har bestämt sig för att ”höja kompetensen” hos personalen i skolan. Det gjorde att alla kommunens 24 elevassistenter sades upp i våras. Kommunens mål är att ersätta elevassistenterna med socialpedagoger.
– Det är för jävligt. Tyvärr tror jag att vi kommer att se mer av detta. Det här visar arbetsgivarnas syn på elevassistenterna. De är inte värda någonting känns det som, förutom när de ska vara lediga, säger Carina Olofsson, sektionsordförande för Kommunal.
Osäkrare anställningar
Nu har 17 av elevassistenterna fått nya anställningar i skolan som resursassistenter, vilket Kristianstadsbladet var först att berätta. Att de anställs med titeln resursassistent betyder att varje tjänst är knuten till en enskild elev, vilket också gör anställningen mer skör.
– De flesta som inte skaffat annat jobb känner sig tvingade att ändå tacka ja. Annars hade de stått utan jobb. Kommunen borde ha sett över hela organisationen innan de gjorde uppsägningarna, det har lett till en väldig oro under lång tid, säger Carina Olofsson.
”Inte tillräcklig kompetensnivå”
Men att säga upp alla elevassistenter var inget ogenomtänkt beslut, menar kommunens skolchef Patrik Grimmesjö:
– Vi har bedömt att vi behöver göra en kompetenshöjning. Vi får fler hemmasittande elever, har hög frånvaro och vi ser inte bra resultat. Elev- och lärarassistenterna har inte tillräcklig kompetensnivå när det gäller psykisk ohälsa, beroende och samsjuklighet. Det har inte hjälpt att bli fler medarbetare. Bromölla låg under 2023 topp tio i personaltäthet.
Men nu har ni ändå återanställt majoriteten av dem?
– Grundbemanningen i skolan ska vara lärare och socialpedagoger. Sedan har vi många barn med stödbehov som har rätt till extrastöd. Och där kan vi erbjuda resursassistenter som kopplas direkt till ett barn, men de tillhör inte grundbemanningen.
De nya anställningarna blir mer otrygga eftersom de knyts till ett specifikt barn?
– Ja, det blir lite otryggt. Men vilka är vi här för? Tanken är barnet ska matchas med en resurs som har just den kompetens det barnet behöver. Många av barnen har konstanta behov och bor kvar och då blir resursen till slut inlasad. Andra familjer flyttar och då upphör det uppdraget.
Heltid blev deltid
De 17 elevassistenter som erbjudits jobb som resursassistent har fått sämre villkor. Tillsvidareanställningar har blivit särskilda visstidsanställningar, och heltidstjänster har i vissa fall blivit deltidstjänster.
Enligt Kommunal får viss personal som jobbat kortare tid fortsätta på heltid medan andra som jobbat längre får deltid.
– I mitt tycke har vi ändå gjort rätt om någon som jobbat i tio år enbart med ADHD-barn får 75 procent och en annan som bara jobbat något år men har medicinsk kompetens får 100 procent om det barnets behov är högre, säger skolchefen Patrik Grimmesjö.
Utan extra kompetens får de sämre villkor?
– Jag förstår att det är tufft, men elevassistenterna hade behövt utbilda sig mer under årens lopp. Att vara elev- eller lärarassistent med enbart gymnasieutbildning riskerar att bli otryggt. Det blir för tunt, de behöver kläs på.
Kommunal: ”Bryter mot reglerna”
Kommunal anser att kommunen bryter mot reglerna om återanställningsrätt när de som har längre anställningstid anställs med sämre villkor:
– Vi tolkar det så. Vi kommer att driva ärenden om heltidstjänster för de medlemmar som hört av sig till oss, och som inte fått det. Vi driver också ett fall för en medlem som inte fått erbjudande om ny tjänst överhuvudtaget, säger Carina Olofsson.