Almega utreder bluffande städföretaget Kleni: ”Jobbar skyndsamt”
Städföretaget Kleni hotar sina städare med böter, döljer mångmiljonskulder och använder falska skyddsombud. Almega serviceföretagen utreder nu sitt medlemsföretag. ”Vi ser allvaret i frågan och jobbar skyndsamt”, säger Martin Stenmo på Almega serviceföretagen.
Vi har avslöjat hur städare pressats att genomföra omöjliga städuppdrag, hur de anställda hotats med böter och hur Kleni gömt undan skatteskulder i miljonklassen i ett annat bolag.
Kleni auktoriserat av Almega
Samtidigt är Kleni medlem och ett auktoriserat serviceföretag hos arbetsgivarorganisationen Almega Serviceföretagen. Att vara auktoriserade hos Almega är en slags kvalitetsstämpel – “kunden kan lita på ett auktoriserat städföretag” – skriver Almega Serviceföretagen själv om auktorisationen.
Auktorisationen är ett samarbete med Fastighets och Kommunal, och alla beslut om auktorisation tas av en nämnd som består av företrädare för båda fackförbunden och Almega Serviceföretagen.
Arbetsgivarorganisationen vill inte intervjuas i telefon utan hänvisar oss till mejlsvar. I mejlet skriver Martin Stenmo, chef för Almega Serviceföretagen, att avslöjandet om Kleni är oroväckande, och att företaget redan utreds.
”Vi har sedan en tid tillbaka påbörjat en fördjupad granskning av leverantören i fråga inom ramen för vår auktorisation, då vi har fått signaler om att kunder har varit missnöjda med deras arbete. Eftersom vår granskning av leverantören inte är helt klar ska vi inte föregripa resultaten. Med det sagt ser vi allvaret i frågan och jobbar skyndsamt”, skriver Martin Stenmo.
Inget brott mot reglerna
Kleni använde tills nyligen ett bolag för att göra affärer med kommuner, medan ett annat bolag har samlat personalens löner och skatteskulder i miljonklassen.
Men i oktober gick personalbolaget, Personal Management i Sverige, i konkurs med över 9 miljoner kronor i skatteskulder. Samtidigt kommer över två miljoner kronor att betalas ut i statlig lönegaranti till nästan 100 anställda som förlorat jobbet och står utan lön.
Almega visste om att Kleni placerar sina anställda i ett annat bolag – ändå auktoriserades Kleni. Martin Stenmo menar att det inte är emot reglerna, men att även personalbolaget nu är en del av den fördjupade granskning som Almega Serviceföretagen gör.
Kände till kopplingar
Klenis föregångare, bolaget Clean Quality, gick i konkurs 2022 och har idag 28 miljoner kronor i skatteskulder. Samma år blev Clean Quality uteslutna ur Almega Serviceföretagen på grund av obetalda medlemsavgifter.
I konkursen överlät Clean Quality inventarier, bilar och verktyg till Kleni. Flera personer med ledande roller på Clean Quality fick också ledande positioner i Kleni.
Almega Serviceföretagen kände till kopplingarna med Clean Quality – ändå auktoriserades Kleni. Martin Stenmo skriver att auktorisationsnämnden undersökte kopplingarna, men att det som framkom inte förhindrade en auktorisation av Kleni.
Almega är en del av arbetet mot arbetslivskriminalitet inom städbranschen. Hur kan ni som branschorganisation se till att städföretag som Kleni inte använder ert varumärke för att framstå som en seriös arbetsgivare?
”Det är en viktig fråga och vi ser givetvis allvarligt på alla uppgifter om att medlemmar missköter sig. En av styrkorna är att auktorisationsnämnden är partsgemensam och att vi därigenom får en gemensam bild av leverantören. Eftersom vi värnar både auktorisationen och vårt gemensamma arbete med facken kommer vi fortsätta den granskning som redan är påbörjad och jobbar skyndsamt”, skriver Martin Stenmo.
Om Almegas auktorisation för serviceföretag
Företag som auktoriseras av Almega ska uppfylla en rad kriterier och granskas årligen av auktorisationsnämnden. Exempel på krav som ska uppfyllas är att företaget ska ha kollektivavtal, inte får ha skatteskulder hos Kronofogden och att alla städare ska bära synliga ID-handlingar.
Auktorisationsnämnden står oberoende från styrelsen, och arbetet leds av en opartisk ordförande. Fastighets och Kommunal utser en ledamot vardera i auktorisationsnämnden.