Efter personalens protester – nya scheman med fler helger slopas
Efter ett halvår av nya scheman med fler helger har politikerna nu beslutat att ta tillbaka personalens gamla scheman. Men för att allt ska gå enligt plan måste kommunen rekrytera 30 undersköterskor – innan januari.
– Frågan är hur många som känner sig manade efter året som varit, säger undersköterskan Madeleine Mattson.
I juni fick personalen i Nordmalings äldreomsorg nya scheman. Kommunen hade gått många miljoner back året innan och skulle spara pengar.
Från att ha varit schemalagda två av fem helger skulle de anställda från och med då jobba varannan helg. Dessutom blev schemaperioderna – och därmed framförhållningen – kortare.
– Det har känts som att man bor på jobbet mer än vad man bor hemma, säger undersköterskan Madeleine Mattsson som jobbar inom hemtjänsten.
I lokalmedia har upprörda Kommunalmedlemmar höjt sina röster – om att besparingarna kommer gå ut över brukare och personalens hälsa. Madeleine berättar att flera kollegor sagt upp sig på grund av deras nya scheman och att de som är kvar varit stressade, haft svårt att få ihop livspusslet och knappt hunnit träffa familj och vänner.
– Man har liksom behövt söka semester för att gå ut och äta med kompisar, menar Madeleine Mattson.
Politiken har lyssnat
Protesterna fick politikerna att ändra sig.
I slutet av november beslutades att äldreomsorgen skulle återgå till jobb två av fem helger. Enligt kommunalråd Madelaine Jakobsson (C) togs beslutet redan samma månad som de nya schemana började rulla.
– Det var tydligt från personalen att de mådde bättre innan så ganska snabbt insåg vi att det här inte är något man vill göra.
Nu har personalen ändå behövt jobba med dessa scheman i över ett halvår. Blev det en, med facit i hand, onödig omställning?
– Absolut kan det kännas så. Samtidigt behövde vi göra så här på grund av ekonomin. Och även om det fortfarande är tufft har vi nu valt att prioritera detta 2025, säger kommunalrådet.
Ny personal ska rekryteras
Planen är att personalen ska återgå till sina gamla scheman redan i januari. Men för att då kunna bemanna alla pass behöver totalt 30 tjänster tillsättas.
Undersköterskan Madeleine Mattson är kritisk till att det kommer att gå ihop.
– Frågan är hur många som känner sig manade att komma tillbaka eller komma som ny efter året som varit.
Kommunalrådet Madelaine Jakobsson håller med om att tiden är knapp. Samtidigt är hon optimistisk och tror att det går att locka personal från andra kommuner som infört varannan helg.
– Så fort vi fått tag i personal rullar de gamla schemana i gång.
Undersköterskan Madeleine Mattsson ser fram emot det. Att jobba varannan helg tar för mycket energi – både från jobbet och privatliv, säger hon.
– Jobbet i sig är ju fantastiskt, men schemat och arbetstiderna ställer till det. Det känns inte längre roligt att gå till jobbet när det brukar göra det. Och det är inte bra.