10 vinterpratare vi vill höra!
När Sveriges Radio släpper vilka som ska vinterprata i radion saknas ofta vanliga arbetare som utför stordåd och riskerar livet på sina jobb – men inte alltid kan leva på sina löner. Här är 10 kommunalare som borde få vinterprata i Sveriges radio.
Diallo Sory
Skötaren som tog kampen mot den rasism och det våld han berättar att han utsatts för av sin arbetsledare. Han vill prata öppet om sina erfarenheter eftersom han inte tror att han är ensam om att drabbas av rasism på jobbet – han hoppas att fler ska våga ta bladet från munnen.
Laila Khalidy
En heltidsarbetande undersköterska med två barn – Laila Khalidy är en av alla de kvinnor som inte har en lön hon kan leva på. I sin debattartikel i KA skrev hon: ”Hur ser samhället ut när jag inte klarar av att betala min hyra och försörja mina två döttrar när jag har ett av Sveriges vanligaste jobb? Vid 42-års ålder fick jag säga upp lägenheten och flytta hem till min 80-åriga mamma.”
Tony Lövbrand
Snöröjaren som kallar sitt kalla jobb i Kiruna för just ett kall. Han går upp tre varje morgon, gör först fint för bussarna och han säger att inget går upp mot känslan att vända sig om i bilen och se en perfekt plogad gata. Helst vill han ha fjunsnö överst, blötsnö blir så fult.
Zana Rafaat
Han arbetar heltid inom äldreomsorgen i Skellefteå kommun. Men hans lön ligger under 27 000 kronor i månaden och därför riskerar Zanat Rafaat att utvisas från Sverige och tvingas lämna sitt hem, sitt liv och sitt jobb.
Ahmed Alneaimi
Undersköterskan som får de äldre kvinnorna att kikna av skratt på demensboendet i Rosengård där han jobbar. Detta gjorde honom till en omtyckt filmstjärna i dokumentärfilmen ”Det omätbara” som går på bio och handlar om kommunalarnas tysta men livsviktiga kunskap.
Stine Christophersen
Vårdbiträdet som slog larm från äldreboendet under pandemin. Cheferna försökte tysta henne genom en skriftlig varning men Stine vann till slut i högsta instans när meddelarfriheten prövades i Högsta domstolen. I höstas blev Stines historia film med Bianca Kronlöf i huvudrollen.
Mats ”Masse” Jonth och Lars-Åke Kihlberg
Bussförarna som sprider arbetsglädje och kunskap på sociala medier. Även när regnet droppar genom taket, rakt i knät på Lars-Åke har han alltid ett leende på läpparna. Branschkollegan Masse använder sociala medier som en ventil för de känslor som uppstår under sina arbetsdagar – och har märkt att det genererar beröm i en bransch som annars är ganska otacksam.
Sophia Hellström
Hennes kockdrömmar dog i skolköket när hon blev förgiftad och fick skador på lungorna. Chefen tvingade henne att jobba trots att giftig gas läckte in. Trots det får hon ingen ersättning och nu kämpar hon som ensamstående förälder med ständig hosta och smärta i lungorna.
Stefan Nilsson
Brandmannen som gör resor till Ukraina för att överlämna svenska brandbilar och utrustning till sina krigsutsatta kollegor. Stefan berättar om en alltmer pressad yrkeskår. Nästan 100 brandmän har mist livet sedan kriget startade.
Åza Lundqvist
Hon berättar klokt och öppenhjärtigt om hur hennes adhd påverkat hennes liv och arbetsliv och hur det var att få diagnosen 40 år gammal, vilket är vanligt bland kvinnor. Från utmattad till utköpt och nu tillbaka på sjukhuset som vårdbiträde har Åza kommit till rätta.