Under en längre period har skötare på det kommunala stödboendet Falken i Vetlanda larmat om att de inte hinner göra sitt arbete. Anställda upplever att de måste prioritera bort vissa vård- och städinsatser. 

Boendet har hittills haft tolv anställda på tre våningar. Här finns 18 platser för personer som lider av varierande grader av psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar. En del har flera diagnoser och är väldigt sjuka. 

13 avvikelser på kort tid

Kulmen nåddes i somras, då det under en kort period dök upp 13 avvikelserapporter från personalen på chefernas skrivbord. En medarbetare vittnar bland annat om hur en brukare legat i smärtor i en urinstinkande lägenhet. 

Kommunen svarade med att anmäla boendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och startade en egen utredning. 

Enligt arbetsgivaren framgår det i den utredningen att personalen saknar kompetens, att de inte vet hur de ska utföra sitt arbete enligt rutiner, samt hur de ska bemöta de som bor på stödboendet. 

”Svårt att stå ut”

Men de anställda har en annan bild. De menar att boendet är kraftigt underbemannat, vilket gör att de inte hinner utföra sitt arbete på ett bra sätt. 

– Vi känner oss överkörda, och denna anmälan får det att verka som vi alla missköter vårt arbete, säger en skötare som önskar vara anonym, och fortsätter: 

– All personal verkligen brinner för sitt jobb, men det är smärtsamt och svårt att stå ut när det ser ut så här. 

Personalen upplever att de kämpat hårt för att få verksamheten att fungera, men känner inte att de har fått gehör från arbetsgivaren när de har försökt att lyfta problemen. 

Personalen fick inte förutsättningar

Men under hösten tog facket tag i problemen och inledde en så kallad 6:6a-anmälan vilket satte fart på arbetsgivaren. Anmälan lades då ned. Fack och chefer är nu överens om en handlingsplan som ska tydliggöra personalens arbetsrutiner. 

6:6a

6:6a är en anmälan som skyddsombudet först lämnar till arbetsgivaren för att få ett arbetsmiljöproblem löst. Detta enligt Arbetsmiljölagens sjätte kapitel, paragraf 6a.

Om skyddsombudet inte är nöjt med arbetsgivarens agerande kan anmälan skickas vidare till Arbetsmiljöverket som då kan göra inspektion och eventuellt med hot om böter kräva att arbetsgivaren löser arbetsmiljöproblemet.

Enligt Mattias Sjögren, sektionsföreträdaren för Kommunal i Vetlanda, har problemen främst handlat om avsaknaden av ett tydligt ledarskap och att det saknats tydliga direktiv om hur personalens arbete ska utföras. 

– Det har inte funnits ett systematiskt arbetsmiljöarbete och arbetstagarna har helt enkelt inte fått förutsättningarna att utföra sitt arbete, säger han. 

Chefen: ”Ingen underbemanning”

Vård- och omsorgsförvaltningens funktionschef, Emelia Rambrandt, håller med om att otydligheten kring arbetsuppgifterna är en anledning bakom missförhållandena. Men hon vidhåller att personalen saknar viss kompetens som de behöver utveckla. 

Men att underbemanning skulle vara en bidragande orsak menar hon inte stämmer överens med vad deras utredning har kommit fram till. Tvärtom anser hon att kommunen har en hög bemanningsgrad.  

Trots det har kommunen nu anställt extra personal på boendet som ska underlätta arbetet på stödboendet. 

– Det här känns bra och vi är glada att cheferna vill ta tag i det här och lyssna på oss. Vad resultat blir återstår att se, säger en av de anonyma skötarna som KA har pratat med.