Kommunalare slipper anmäla papperslösa: ”Inte vårt jobb att vara gränspoliser”
De som jobbar i skola, vård och socialtjänst kommer inte tvingas anmäla papperslösa, meddelade regeringen i dag. ”Vi är lättade att välfärden inte berörs av förslaget”, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Kritiken från kommuner, fack och arbetsgivare har varit massiv. Men i dag kom beskedet från regeringens statliga utredare.
Det blir inget förslag där personal i skola, vård eller socialtjänst blir skyldiga att anmäla personer utan rätt att vistas i Sverige. I stället faller uppgiften på sex statliga myndigheter, bland annat Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan.
– Skulle skolan ingå i det här finns en risk att barn inte vill och kanske inte får utnyttja sin rätt till skolgång. Och det betyder att vi inte skulle leva upp till de åtaganden vi har enligt barnkonventionen men också enligt vår egen inhemska lagstiftning, säger utredaren Anita Linder på en presskonferens.
Liknande argument lyfter hon för att förklara varför vård och socialtjänst inte berörs av anmälningsplikten. Om papperslösa inte söker vård kan det riskera deras hälsa men också öka smittspridningen i samhället. Barn som far illa kanske inte heller får den hjälp de har rätt till av socialtjänsten.
Slipper ange patienter och barn
Från Kommunals sida är man nöjd med undantagen som görs.
– Kommunal har varit tydliga från dag ett, det är inte medlemmarna i Kommunals jobb att vara gränspoliser. Att tvingas ange patienter och barn skulle inneburit en etisk stress och försvåra för undersköterskor och barnskötare att göra sitt jobb, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal i ett pressmeddelande.
Även övriga fackförbund har under dagen reagerat positivt. Sveriges Lärare kallar beskedet för ”en seger för vårt envetna motstånd”. Akademikerförbundet SSR tycker förslaget är ”relativt balanserat” med tanke på hur uppdraget såg ut från början. Men förbundet oroas ändå för att tilliten till offentliga institutioner ska urholkas nu när flera myndigheter väntas få en anmälningsplikt på sitt bord.
Börjar gälla före nästa val
Ambitionen är att genomföra anmälningsplikten på det sätt utredaren föreslagit under mandatperioden, enligt minister Johan Forssell. Utredningens förslag föreslås börja gälla 1 juli 2026, alltså strax före riksdagsvalet.
Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med KA och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.