”Brister i undersköterskors utbildning skapar risker i hemtjänsten”
Nyutbildade undersköterskor i äldreomsorgen saknar kunskap om lagar som styr deras arbete. Okunskapen öppnar för kränkningar och felaktigheter, skriver doktoranden och fd yrkesläraren i vård och omsorg Åsa Kindevåg.
Om man jämför vad undersköterskor förväntas lära sig under sin utbildning och kunskaperna de behöver för att anställas i äldreomsorgen upptäcker man ett glapp. Det handlar om kunskap om lagarna som styr deras arbete, Socialtjänstlagen och Lex Sarah.
Att eleverna inte med säkerhet har fått kännedom om lagarna under sin utbildning kan få konsekvenser både för dem och för vårdtagarna, eftersom det är dessa lagar som styr arbetet hos dem som har hemtjänst.
Personalens okunskap ger risker
I det nya vård- och omsorgsprogrammet finns inte äldreomsorgens lagar Socialtjänstlagen och Lex Sarah med bland de lagar som eleverna ska ha kännedom om efter sin utbildning.
Det betyder att det är upp till den enskilde vårdläraren att eventuellt föra in lagarna i undervisningen. Som i sin tur gör att man inte kan förutsätta att nyutbildade undersköterskor har kunskap om äldreomsorgens lagar.
Konsekvensen kan bli att personer som har hemtjänst kan riskera att utsättas för kränkning eller inte få tillräcklig hjälp på grund av personalens okunskap, om deras rättigheter och sina skyldigheter.
Undersköterskeutbildningen har numera fokus på sjukvård och inte äldreomsorg, trots att det är i äldreomsorgen som tre fjärdedelar av alla undersköterskor arbetar.
Det var just missförhållande i äldreomsorgen som ledde fram till en förändrad undersköterskeutbildning på gymnasiet och komvux.
En statlig utredning visade att vuxenutbildningen kunde ha olika innehåll i olika kommuner eftersom utbildningen inte var reglerad. Numera är undersköterskeexamen densamma i hela landet och titeln undersköterska är en skyddad yrkestitel.
Fokus på sjukvård – inte äldreomsorg
Undersköterskeutbildningen har numera fokus på sjukvård och inte äldreomsorg, trots att det är i äldreomsorgen som tre fjärdedelar av alla undersköterskor arbetar.
Experterna som utformade den nya utbildningsplanen tycks ha skjutit bredvid målet. De lagar som 75 procent av alla undersköterskor arbetar under, benämns kort som ”lagar och andra bestämmelser”.
Däremot namnges sjukvårdens lagar tydligt i Vård-och omsorgsprogrammets olika kurser. Utbildningens utformning haltar i jämförelse med verkligheten där det råder brist på äldreomsorgspersonal.
Kunskapslucka cheferna kan missa
Inför gymnasiereformen 2025 (Gy25) behöver en översyn göras snarast så att alla elever får kunskap om samtliga lagrum de kan möta som undersköterskor. Både personal och vårdtagare riskerar annars att utsättas för risker när utbildningen inte ger eleverna tillgång till en av arbetes grundstenar.
En fråga som uppstår är om enhetscheferna är medvetna om denna kunskapslucka eller om de anställer personal i tron att de har tillräckliga kunskaper om Socialtjänstlagen och Lex Sarah.