”Chefer! Börja godkänna semestern i tid”
Nu måste det sättas stopp för chefer som inte beviljar semester för att gardera sig om någon blir sjuk. I dag kan semestern godkännas dagen innan ledigheten. Detta behöver styras upp så att man får besked i god tid innan semestern, skriver undersköterskorna Gunilla Hansson och Pernilla Brushane.
Vi har en enda rättighet när det gäller semester: rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna. Resten av året äger arbetsgivaren. Det är inte reglerat överhuvudtaget. Arbetsgivaren äger hela planeringen.
Men det borde vara reglerat, vi är ju inga robotar. Om jag bokar en resa med mina vänner till våren borde det finnas klara rutiner: Lämnar man in en semesteransökan en viss tid innan man begär semester har man rätt att få den.
Besked dagen efter semestern
Tyvärr ser det inte ut så i dag. Arbetsgivaren sätter i system att inte bevilja semester, för att gardera sig. Ibland får vi semestern godkänd dagen innan vi ska ha semester, ibland dagen efter att vi haft semester. Allt för att gardera sig utifall någon i personalstyrkan blir sjuk.
Det är enbart ekonomin som styr. Det finns ingen tanke på personalen och att personalen har ett liv utanför arbetsplatsen. Detta betyder att det inte finns någon säkerhet eller trygghet om eller när man behöver vara ledig.
En kollega bytte från dagtjänst till nattjänst i oktober månad förra året. Hon berättade då för sin arbetsgivare att hon behövde semester i april nästkommande år då hon fyllde 60 år och skulle få en långweekendresa av sina barn. En vecka innan den planerade semesterveckan sa arbetsgivaren ”ledsen, du kan inte få semester”. Hon hade jobbat 25 år i Orust kommun och fyllde 60 år! (Det slutade med att hon fick jobba in dagarna för att kunna få sin ledighet.)
Moderna arbetsgivare använder sig av en ”ledighetspolicy” vilken beskriver spelreglerna. Det vill säga om du ansöker om ledighet exempelvis två månader innan du vill ha den får du svar x antal veckor innan det datumet. Det ökar tydligheten, förutsägbarheten och på sikt är det en friskfaktor för arbetstagaren.
Något för chefer att tänka på
Har man inga rutiner och regler riskerar arbetsgivaren ökad rörlighet på grund av missnöje, misstro och ökad sjukfrånvaro. Folk far illa, det här är så stora grejer att det borde ordnas på regeringsnivå.
Sedan skulle det också vara intressant att fråga vårdpersonalen hur många av dem som hade fyra sammanhängande veckors semester under sommaren? Skulle alla ta det hade det inte funnits personal. Hos oss tror jag att max en fjärdedel av personalen haft fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Där finns något för chefer och politiker att tänka på.