”Avskaffar minutstyrningen i hemtjänsten – effekten blir mindre tid ”
När Malmö tar bort minutstyrningen förväntas välgörenhetsorganisationer göra det som hemtjänsten inte har tid för. Vart är Socialdemokraterna – och äldreomsorgen – i Malmö på väg? undrar Ewa Glimhed, undersköterska och sektionsordförande i Malmö.
I Malmö planerar den politiska ledningen med Socialdemokraterna i spetsen att införliva löftet till Kommunal om att avskaffa minutschemat inom hemtjänsten.
Vi skulle kunna säga tack, men tacket fastnar i halsen när vi ser förslaget och vad det kommer att innebära. Inte bara för medlemmarna i Kommunal utan också för alla dem som är beroende av hjälp och stöd i hemmet.
S monterar ner äldreomsorgen
I en artikel i Sydsvenskan den 28 september kallar äldrekommunalrådet Anders Rubin, S, det som händer för ett paradigmskifte inom hemtjänsten. Och det må vi säga. Ett paradigmskifte som innebär en resa bakåt i tiden.
Ett paradigmskifte där omsorgstagarna riskerar att tvingas stå med mössan i hand, både hos biståndshandläggarna och hos välgörenhetsorganisationerna och där medlemmarna i Kommunal får ännu mindre tid hos var och en för att ge en god omsorg.
Den politiska ledningen i hälsa, vård och omsorgsnämnden tar tillfället i akt, att bakom en dimridå av införlivade löften, montera ner omsorgen om äldre som bor kvar hemma.
Vi trodde att ett löfte om att avskaffa minutschemat var just ett löfte i dess renaste form. Ett löfte om en bättre arbetsmiljö för medlemmarna i Kommunal och därmed en bättre omsorg för dem som behöver den. Vi hade fel. Obeskrivligt fel.
Den politiska ledningen i hälsa, vård och omsorgsnämnden tar tillfället i akt, att bakom en dimridå av införlivade löften, montera ner omsorgen om äldre som bor kvar hemma.
Allt för att spara pengar
Visst planerar de i någon mening att avskaffa den rådande minutstyrningen. Men effekten kommer att bli ännu färre minuter i ett redan anorektiskt system – allt för att spara pengar och avsäga sig ansvar. Den tid som vi hoppats skulle frigöras för medarbetarna att faktiskt vara med de äldre, den går upp i rök.
Omsorgstagarna ska framöver se sin tvätt skeppas i väg till Samhall. Det kommer inte att finnas tid att besöka matbutiken, de inköpen ska göras online och schablontiden för städinsatser tas bort. Här ska behoven styra, säger Rubin. Sanningen är att de 60 minuter som i dag avsätts för städning kommer att bli färre.
Välgörenheten ska ta över
När det gäller möjligheterna att beviljas hemtjänst kommer biståndshandläggarna att tvingas ändra fokus. Först ska ”andra alternativ undersökas”.
Det är här välgörenheten kommer in i bilden. Den tid som oftast kallas social tid och som gör att en medarbetare i dag kan sitta ner och prata med omsorgstagaren som en del av biståndet, eller kanske ta en promenad – den ska organisationer som Röda Korset och PRO ta hand om.
Det är deras volontärer som ska sitta ner och hålla i hand och prata och lugna. Inte medarbetarna i hemtjänsten. De ska göra allt det andra. Ge medicin. Lägga om ett sår. Sätta fram mat. Bädda en säng. Hjälpa till vid toalettbesök och hygien.
Vad är ett löfte värt?
Så vad är ett löfte värt i handling? Det visar sig när kommunfullmäktige i Malmö i december ska fatta beslut om det nya direktivet för hemtjänst – eller om paradigmskiftet som Anders Rubin uttrycker det.
Vi föreslår att Malmö Stad erbjuder en hemtjänst att lita på, en tillitsbaserad styrning med förutsättningar för medlemmarna i Kommunal att ge den omsorg som de är proffs på att ge.