I snitt går en undersköterska 16 000 steg under ett arbetspass på de skånska sjukhusen. För att den belastningen ska fungera krävs bra skor, anpassade efter den egna foten, med rätt dämpning och rätt passform.

Den som inte har råd med bra skor får i värsta fall först ont i fötterna, sen i knän och höfter innan smärtan sprider sig upp längs ryggen.

Det handlar om arbetsmiljön. Det handlar om att orka. 

Vi från Kommunal Skåne har kämpat med frågan länge nu. Ensamma och tillsammans med Socialdemokraterna. Vi har skrivit debattartiklar, vi har manifesterat och informerat och vi kan konstatera att ingenting verkar hjälpa. Inte i Skåne. 

Allt fler säger ja till skor

I stället ser vi hur regioner och kommuner runt omkring säger ja till arbetsskor till personalen. Alla medarbetare i region Kronoberg får skobidrag. Region Blekinge inför möjligheten till ett bidrag för inköp av arbetsskor.

Efter flera års kamp av Kommunals sektion Halmstad Region får de vårdanställda i Region Halland äntligen gratis arbetsskor och i Region Sörmland blev det en facklig framgång när de 5 400 vårdanställda till slut fick fria arbetsskor.

De folkvalda politikerna i regionen har enligt Arbetsmiljöverket det yttersta arbetsmiljöansvaret. Det är de, som arbetsgivare, som ska ge rätt förutsättningar för dem som ska göra jobbet. 

Det hade varit en fördel att få arbetsskor av regionen så att det inte blir en klassfråga om vem som har råd eller inte råd att ha ett bra arbetspass, en bra arbetsmiljö.

Som anställd av regionen blir man så fruktansvärt arg över det faktum att Region Skåne köpt in konsulttjänster för dryga miljarden sen 2021, men inte kan bekosta arbetsskor till personalen. En uppskattad kostnad på mellan 15 och 30 miljoner kronor.

Arbetsmiljö en klassfråga

Många av Kommunals medlemmar har inte råd att köpa bra ergonomiska skor, sådana kostar en slant och i dagens ekonomiska läge blir det en prioritering för den enskilde medarbetaren.

Därför menar vi att det hade varit en fördel att få arbetsskor av regionen så att det inte blir en klassfråga om vem som har råd eller inte råd att ha ett bra arbetspass, en bra arbetsmiljö. 

Vi vill att all tillsvidareanställd personal och medarbetare inom sjukhusen, primärvården samt folktandvården ska erbjudas fria arbetsskor inom Region Skåne.

När tar ni steget? När tar ni ansvaret?