Minskad stress och mer återhämtning mellan passen – arbetsglädjen är tillbaka.  

– Nu är det roligt att gå till jobbet, säger Marie Carlsson, som är undersköterska på avdelningen Lunden på Åkerbohemmet.  

På Åkersbohemmet i Borgholms kommun på norra Öland arbetar personalen sju timmar om dagen, eller drygt 126 timmar i månaden, med full lön. Personalen är nöjd. Arbetstidsförkortningen har resulterat i färre sjukskrivningar, mer fritid och framför allt lycklig personal.

– Jobbar jag dagspass är det fortfarande ljust då jag går hem. Det är fantastiskt, säger Madeleine Isaksson som är undersköterska på Åkerbohemmet.

Vill locka fler till äldreomsorgen

Socialnämnden i Borgholms kommun vill förlänga projektperioden fram till nästa årsskifte. Ett mål har varit att locka fler till att söka tjänster inom äldreomsorgen i Borgholm.

Samtidigt har kommunens dåliga ekonomi lett till ett stopp för nyanställningar fram till årsskiftet. Men på avdelningen Lunden i Åkerbohemmet behåller man sin personal och behöver inte anställa nya.  

Då arbetstidsförkortningarna inleddes blev sjukskrivningarna färre. Men under sommaren ökade antalet sjukskrivningar, enligt verksamhetschefen Maria Svanborg. Därmed behöver kommunen fortsätta utreda för att se om det verkligen går att behålla arbetstidsförkortningen.   

– Skenar sjukskrivningarna i väg, måste vi avbryta projektet, säger hon.

Vill införa kortare arbetstid i hemtjänsten

Projektet går inte ihop ekonomiskt. Som nämnt är kommunen i en ansträngd ekonomisk situation och det har kostat en del att korta arbetstiderna. Projektet finansieras med överskott från andra kommunala verksamheter.

Ändå är Maria Svanborg och socialnämndens politiker positivt inställda till att minska arbetstiden och till att utreda vidare om det går att införa kortare arbetstid även för de som arbetar inom hemtjänsten.   

– Personalen är ju överlycklig. Det är inget som går att mäta i pengar, säger Maria Svanborg.