Plötsligt sammanfaller årstiderna

det blir höst både ute och inne

vi rör oss genom mörkret

medan de boende sitter

som fallna löv i dagrummet

färgglada och alldeles stilla

Så lyder en dikt av Kajsa Lindhagen, vars diktsvit ”Höst” finns att läsa i Föreningen Arbetarskrivares nya antologi ”Ett brev från många”. 

– Det är alltid höst på äldreboenden. Ibland blir det sommar men alla får ju inte komma ut. De sitter inne, det mörknar, de blir äldre, de dör. Vi som jobbar blir ofta kvar och vi åldras ju också.

Varför skriver du dikter om äldreomsorgen?

– Gamla människor är viktiga tycker jag, de är intressanta och har mycket att ge. Samtidigt finns orättvisor så jag vill gärna stanna kvar och dra mitt strå till stacken.

”Det borde vara guldkant” 

Kajsa jobbar på ett äldreboende i Östhammar kommun och har tidigare jobbat i Uppsala. Dikterna bygger på hennes samlade erfarenheter från jobbet och inspiration hämtar hon i kontakten och pratstunderna med de äldre.

Hon tycker att hon har ett mysigt jobb även om det är för lite personal och svårt att hinna med allt.

– Vi springer omkring och de sitter av sina dagar, ofta framför tv:n, det är sådan kontrast. Det handlar mest om förvaring men det borde vara guldkant. Jag vill få fram i mina dikter hur det ser ut, det är ganska rått. Man hinner inte ge dem meningsfulla dagar, och det är ju det viktigaste.

Har du något mål med ditt skrivande?

– Jag håller på med ett diktmanus om äldreomsorgen så jag hoppas få till en diktsamling. 

”Ett brev från många”

”Ett brev från många” är Föreningen Arbetarskrivares fjortonde antologi och innehåller texter från 40 skribenter med olika yrken. Bland andra vårdbiträdet Carola Ankarborg och städaren Sofia Kjell Valkola. 

Redaktörer för antologin är Anna Arvidsson och Marie Hållander, som båda två är poeter.