Jag jobbade helg i hemtjänsten och hörde bara små fragment av Ekots lördagsintervju med jämställdhetsministern och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). En bit in i intervjun pratade de om arbetsplatsolyckor och att män dör   jobbet och kvinnor av  jobbet.  

I likhet med mig önskade Paulina Brandberg att den mediala lampan också skulle lysa på alla de hundratals arbetsrelaterade dödsfallen som sker i det fördolda varje år.

De som sker på grund av jobbet i framför allt de kvinnodominerade yrkena, med ohälsosam stress på grund av för höga krav och alldeles för lite resurser.  

Jobbstress orsak till dödlighet

Dessa dödsfall är inte bara okända för den stora massan, de är även hundratals fler än de dödsfallen som i dag får stora rubriker i media. Varje år dör i Sverige cirka 3 000 personer i förtid av sjukdomar eller skador orsakade av ohälsosamma arbetsmiljöer. Bara av jobbstress dör drygt 700 personer varje år.

Jag vänder mig inte mot att de plötsliga arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång får ett stort medialt utrymme – absolut inte! Men alla arbetsrelaterade dödsfall, sjukdomar och skador är lika hemska och onödiga i ett modernt samhälle.

När en undersköterska dör efter en tids sjukdom orsakad av låg kontroll över arbetsuppgifterna och en allt för hög och stressig arbetsbelastning, så är det inget vi kan läsa om i de stora tidningarna eller höra politiker beklaga dödsfallet i kvällsnyheterna.

Ändå sker de – de tysta arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång. Detta borde inte sopas under mattan, det borde lyftas varje dag tills vi får till en verklig förändring.  

Dödsorsakerna kända sedan länge

Dödsorsakerna i de kvinnligt kodade yrkena är välkända sedan länge: stress, höga krav och alldeles för lite återhämtning under och mellan arbetspass. Arbetsvillkor som arbetsgivarna har kommit undan med allt för länge. 

Det här är också en viktig jämställdhetsfråga – varje kvinnas liv är lika mycket värt som varje mans liv och kvinnors rätt till en säker arbetsmiljö är lika viktig som männens rätt till en säker arbetsmiljö.

Detta även om kvinnor i mansdominerade yrken har en lika stor risk för plötslig olycka och död på jobbet som männen, och män i kvinnodominerade yrken har en lika stor risk att dö för tidigt på grund av ohälsosam stress på jobbet som kvinnorna.  

Helt oacceptabelt

Tyvärr kommer tusen och åter tusen människor att få sätta livet till på grund av att de går till jobb med osunda förutsättningar. Och allt detta i nutid och enkom på grund av de ständiga och allt mer omöjliga effektiviseringskraven.

Det är skrämmande och fullständigt oacceptabelt!