I mer än åtta månader har fackförbundet IF Metall strejkat mot biltillverkaren Tesla. Kravet är att företaget tecknar kollektivavtal för alla som jobbar i verkstäder i Sverige.  

Kommunal stöttar IF Metall i deras krav på kollektivavtal. Varje onsdag samlas frivilliga medlemmar och fackliga företrädare för att vara strejkvakter utanför tre verkstäder i Stockholmsområdet. 

– Det är därför vi har fackförbunden: för att skydda oss mot den här typen av arbetsgivare, säger Lena Eriksson Höijer, undersköterska och arbetsplatsombud i hemtjänsten på Kungsholmen. 

Höll koll vid Teslas fabrik

Vid sitt första tillfälle som strejkvakt tog hon tjänstledigt från sitt jobb utan lön för att kunna delta.
På plats utanför Teslas verkstad i Segeltorp höll hon koll på vilka aktörer som åkte ut och in på området.

– En del arbetsgivare säger att de har bra villkor utan kollektivavtal, men om det saknas kollektivavtal är det inte självklart med till exempel ob-ersättning och annat som vi som jobbar i kommuner och regioner tar för givet. Vi har det tack vare att vi har fört kampen, säger Lena Eriksson Höijer. 

Normalt sett brukar strejkvakterna vara på plats hela arbetsdagen. Det finns ett roterande schema som innebär att de som anmält intresse turas om att stå strejkvakter, enligt Zandra Michal, barnskötare och ordförande för Kommunal avdelning Stockholms län.

Zandra Michal och tre andra personer i regnkläder och varselvästar, några med paraplyer, står bredvid en hund nära ett inhägnat område på en regnig dag.
Zandra Michal från Kommunal tillsammans med andra strejkvakter utanför Tesla.

”Viktigt att LO håller ihop”

Förra veckan var hon på plats vid verkstaden i Segeltorp. Den här veckan är det istället ett par ombudsmän som kommer att vara strejkvakter. Zandra Michal tycker att Kommunal har blivit allt mer stridbara de senaste åren. 

– Vissa kan fråga varför vi inte strejkar för våra medlemmar, men IF Metalls strid för kollektivavtal har inget med våra kollektivavtal att göra. Det får vi fortsätta strida för. Vi har lagt flera varsel de senaste tre åren, det tyder på en stark stridbarhet, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt att LO-förbunden håller ihop och står upp för kollektivavtalet. Även om det handlar om Tesla i det här fallet handlar det i slutändan om den svenska modellen.

Tips till strejkvakter

Klä dig efter vädret
Om vädret varierar under dagen, med till exempel regnskurar, kan du behöva ett ombyte.

Ha koll på toaletter
Se till att ni redan vet i förväg var närmaste toaletter finns. Det kanske finns en butik eller hotell som ni kan låna toaletten på? 

Ta med dig mat
I början av strejken hände det ganska ofta att människor visade sitt stöd genom att dela ut bullar till strejkvakterna, men det har blivit mer sällan med tiden. Kom ihåg att ha något gott med dig för att hålla humöret uppe! 

Källa: Zandra Michal, ordförande på Kommunal avdelning Stockholms län