Maria Björkman arbetar heltid på natten på Bäckgården i Norsjö kommun i Västerbottens inland. Normalt arbetar hon tre helger av fyra. Hon och en kollega delar på nattjänsten på Bäckgården, som är en kombination av särskilt boende och trygghetsboende.

– Fördelen är att jag får fler lediga dagar. Jag var in i väggen för tio år sedan så jag har tyckt att det är värdefullt att kunna få återhämtningen, säger Maria Björkman som är arbetsplats- och skyddsombud.

15 extrapass på två månader

Men den senaste tiden har det inte blivit så mycket återhämtning. I april arbetade Maria sju extra nattpass utöver ordinarie schema och i maj blev det åtta extrapass. På nio veckor arbetade hon åtta helger: fem helger på raken var ledig en och sedan tre helger i rad på nytt, vilket Folkbladet var först att berätta.

– Jag har blivit beordrad att jobba. De har försökt lösa det, men har inte hittat vikarier. Det här är ett jättestort problem och gäller inte bara oss på natten. Alla måste jobba över på alla äldreboenden i hela Norsjö kommun, och det leder bara till att folk blir sjuka, säger hon till Kommunalarbetaren.

Maria Björkman tycker att hon fortfarande känner av de fem helgerna hon jobbade efter varandra:

– Jag är trött, jag är otroligt trött, går med ständig huvudvärk och sömnen är inte vad den brukar vara. Jag brukar sova hela nätter men nu vaknar jag flera gånger. 

Tänker inte svara i telefon

Om några veckor går Maria förhoppningsvis på semester. Hon har redan tvingats skjuta på den för att hoppa in och jobba två extra nattpass när hon egentligen skulle varit ledig.

– På semestern tänker jag inte svara i telefon. Jag har ju ett hjärta så det är svårt att släppa jobbet även när jag är ledig. Men när jag far upp till fjällen ovanför Hemavan lyckas jag. Där kan jag bara vara, andas och se den vackra naturen.

Maria Björkman säger att politikerna måste vakna och se hur verkligheten ser ut. Att personalen inte orkar mer.

Politikern ser ingen lösning

Den närmaste politikern är Mikael Lindfors, som är kommunstyrelsens ordförande i Norsjö (S). Han säger att Maria Björkmans arbetsvillkor sitter ihop med så mycket annat att svaret på hur det kan bli bättre inte är enkelt att ge.

– Det är absolut inte bra att behöva arbeta så mycket för att verksamheten ska fungera. Om jag hade en lösning hade jag fixat det, men det handlar framför allt om att få fler folk att flytta hit. Vi har befolkningsbrist, ingen arbetslöshet, för få medborgare för att göra allt som behöver göras, säger Mikael Lindfors.

Han konstaterar att kommunen lever av skatteintäkter och att de ligger 18 miljoner back efter första kvartalet, på en kommunbudget på drygt 330 miljoner. 

– Om vi ska höja lönerna, vad ska vi skära ner på i stället? 75 procent av vår budget går redan till vård, skola och omsorg. Vi jobbar med näbbar och klor, men vi behöver också vara attraktiva och satsa på bostäder, kultur och fritidsaktiviteter om vi ska kunna få några att flytta hit. Högre löner ger inte heller mer personal.

Krävs en annan rikspolitik

Mikael Lindfors menar att det krävs en annan politik, och pengar från rikspolitiken för att inlandskommunerna ska kunna klara sina uppdrag. Att dagens system är uppbyggt för urbanisering, att folk ska flytta från landsbygden till staden, när det egentligen borde vara tvärtom.

Han återkommer till att det inte finns någon enkel lösning på bristen på personal inom äldrevården i Norsjö. Det finns inte pengar. Det finns inte personal. Det finns inte människor i kommunen som kan fylla vakanserna. 

Men vad säger du till Maria och alla hennes kollegor som är de som får ta smällen, som tvingas till övertid dag efter dag?

– Det är jättesorgligt och tragiskt att de ska behöva jobba så mycket. Men vi har ett åtagande att ge vård och vi har ingen arbetslöshet med människor som väntar på att kunna jobba. Vi jobbar med heltidsresan för att klara kompetensförsörjningen, men det är inte helt lätt i praktiken, säger Mikael Lindfors.