Klockan är strax efter 07 när diskaren Munir Hammadi når personalingången för de som lagar mat för elever på Konradbergsskolan, i Stockholm. Det är en molnig morgon och det är bara en enstaka plusgrad.

Munir Hammadi var inställd på att gå ut i strejk i dag, men så blev det inte. I går kom Kommunal och arbetsgivarsidan, SKR och Sobona, överens om ett nytt avtal. Det innebär bland annat att lönerna höjs från den 1 april med i snitt 985 kronor för den som jobbar heltid. 

Munir Hammadi berättar hur hans dagar brukar se ut. På morgonen åker han från hemmet i Södertälje, väl på plats på jobbet är han ensam i disken, och efter jobbet har han sällan energi för att hitta på aktiviteter med barnen. 

– Förstår du? Jag hoppas att Kommunal gör något ändå, även om det inte blir strejk, säger han. 

Nya avtalet i korthet

Kommunal har ett nytt avtal om dygnsvila, löneökningar och anställningsvillkor för cirka 540 000 anställda i kommuner, regioner och vårdbolag med Sobonaavtal. Avtalet innebär i korthet:

  • Lönerna höjs den 1 april med i snitt 985 kronor för den som arbetar heltid. Det motsvarar 3,3 procent, något som är nivån på årets löneökningar enligt märket som fack och arbetsgivare kom överens om i fjolårets förhandlingar då ett tvåårigt avtal för industrin träffades. 450 kronor är en så kallad individgaranti, varje enskild individ garanteras beloppet.
  • Senast den 30 juni ska minst 450 kronor betalas ut i individgaranti om inget annat avtalas lokalt.
  • Löneavtalet ska ses över under kommande år. Syftet är att ett nytt löneavtal ska ha en tydligare koppling mellan lön och arbetsuppgifter, erfarenhet, utbildning och yrkesskicklighet. Här ingår kravet på att lönesamtalet ska dokumenteras skriftligt.
  • SKR har gått Kommunal till mötes när det gäller LSS-verksamhet där det i fortsättningen ska räcka med en lokal MBL-förhandling för att ha scheman med dygnspass.

Köksbiträdet Ömer Cigel och kollegan Tajul Pramanik tycker att det kändes viktigt att gå ut i strejk för sina rättigheter. När de nu pratar om det nya avtalet är de försiktiga. Båda två hoppas få mer information om hur det nya avtalet påverkar dem. 

– Det här är ett tufft jobb. Jag vill att min lön ska motsvara det jobb jag gör, konstaterar Ömer Cigel. 

Den som får svara på kollegornas frågor är Lena Svanberg, ordförande på Kommunals sektion för skola och service. Hon och kollegan Mats Hägglund är på plats för att fånga upp medlemmar som kan ha missat att det inte blir en strejk, eller har andra frågor. 

Hektiska dagar

De senaste dagarna har varit hektiska, bland annat med två medlemsmöten på kvällarna. Men nu är Lena Svanberg glad över att det finns ett nytt avtal på plats.

Mats Hägglund i svart jacka och mössa, och en Lena Svanberg i röd jacka och blå halsduk, båda tittar in i kameran.
Mats Hägglund och Lena Svanberg.

– Min första tanke var att jag tyckte det var skönt, för jag tänkte på alla medlemmar som är lite nervösa för att de inte varit med om en strejk förut. Nu har de varit med och planerat inför och vet hur det fungerar, säger hon.

Samtidigt har många sett fram emot att gå ut i strejk, inflikar Mats Hägglund. Själva medlemsantalet har också ökat, då personalen som var uttagna i strejk har spridit ordet vidare till sina kollegor, om vad facket kan göra för en. 

Men Badara Masse, också köksbiträde, ser fram emot att träffa barnen på skolan i dag. Han tycker det är positivt att arbetsgivarsidan gick med på flera av fackets krav. Under gårdagen fick han svara på frågor från elever, som undrade om de skulle få mat ifall det blev en strejk. 

– För mig är barnen något av det viktigaste, säger han. 

Fler röster om den inställda strejken och det nya avtalet:

Marina Petäjistö på jobbet
Marina Petäjistö, lokalvårdare i Munkedals kommun: 
– Vi förberedde oss in i det sista med ett möte på sektionen och så plötsligt är det någon som skriker ut: De har kommit överens! Det blir ingen strejk! Då gick luften ur på något sätt. Man hade taggat och planerat var vi skulle vakta. Jag vet ju varför det blev ett varsel, men eftersom det inte påverkar oss i lokalvården har vi varit beredda att strejka av solidariska skäl. Vi påverkas inte av dygnsvila på det sättet.
Christer Blomquist i professionell klädsel som håller en bricka med råa biffar i ett storkök.
Christer Blomquist, kock och arbetsplatsombud på Falu lasarett
– Jag vet att arbetsgivaren varit tuff att rubba, annars hade man ju inte varslat om strejk och det avtal som kom var ju helt okej. De har fått till många bra grejer tycker jag, framför allt individgarantin. Det är ju ett jätteviktigt steg. Sen förstår jag om många haft höga förhoppningar och kanske inte är nöjda med avtalet. Men det är ju en förhandling och mina kollegor som nu inte behövt gå ut i strejk verkar nöjda över lag. 
Sergei Denisenko, skyddsombud och vaktmästare/patienttransportör på Danderyds sjukhus: 
– Jag känner mig lättad, vi fackliga skulle ha varit mycket involverade och jag har inte varit med om en strejk förut, och en strejk kändes inte så bra mot patienterna, det kanske hade kunnat leda till negativa konsekvenser. Det känns bra att vi lyckades få igenom våra krav i avtalet, som att lönerna kommer att betalas ut tidigare.