I småländska Tingsryd väntas kraftiga besparingar nästa år. Orsaken är att kommunens kostnader har ökat samtidigt som statsbidragen har minskat.

Totalt ska 21 miljoner kronor sparas inom vården, rapporterar tidningen Smålandsposten.

Beskedet har fått både personal och Kommunal att gå i taket. Förra veckan demonstrerade flera medarbetare mot besparingarna – som innebär att timvikarierna minskar och att resursenheten tas bort. 

Det innebär att det inte kommer finnas någon som kan rycka in snabbt om ordinarie personal blir sjuk, enligt Kommunal lokalt. 

– Jag vet ärligt talat inte hur det här ska gå till. Till slut kanske det blir så illa att man lägger sig på kvällen och undrar om man kommer ha en kollega på jobbet i morgon bitti, säger undersköterskan Janet Carlsson, som även är facklig företrädare på Kommunals sektion. 

Oro att personal slutar

Hon menar att det kommer bli svårt att täcka upp för de timmar som vikarierna jobbar. Inte minst eftersom den så kallade resursenheten även ska tas bort. Resursen har arbetat cirka 75 783 timmar tillsammans med övriga vikarier, enligt Janet Carlsson.

I dag jobbar 16 anställda i resursenheten. De får en heltidslön och jobbar 90 procent, då de ska kunna rycka in med kort varsel.

Nu är tanken att de ska börja jobba ute verksamheterna i stället, något som väcker oro hos undersköterskan Tina Skoglund, som jobbat fem år i resursenheten. 

– Många har ju valt att jobba här eftersom man vill ha den här flexibiliteten för att få ihop sina liv. Vård- och omsorgsförvaltningen förstår inte vad de håller på med, säger Tina Skoglund, som är orolig att personal kommer säga upp sig.

Uppmaningen: Omprioritera er arbetstid

Jörgen Kennedy (M) är kommunalråd i Tingsryds kommun. Han kan förstå att en del medarbetare vill behålla flexibiliteten som resursenheten innebär, men tillägger att personaltätheten kommer att öka när personalen placeras ute i verksamheterna.

På frågan hur man ska få ihop bemanningen vid till exempel sjukdom svarar han att de anställda behöver använda sin tid på ett annat sätt: 

– Det finns alltid ordinarie personal som kan omprioritera sin tid. Är någon till exempel ledig en halv dag och är hemma kanske man kan ringa in och byta sin halvdag mot en annan dag, säger Jörgen Kennedy.

Porträttbild på Jörgen Kennedy som är kommunalråd i Tingsryds kommun.
Jörgen Kennedy, kommunalråd i Tingsryds kommun.

Du säger att personalen ska omprioritera sin tid. Hur ska det gå till? Finns det en risk att vårdtagare drabbas?

– De som vårdar ska såklart inte vänta med att ge mediciner eller duscha, men det finns andra verksamheter inom vården som kan vänta. Det gäller till exempel administrativ personal eller chefspersonal. 

På torsdagen ska Kommunal ha ett möte med arbetsgivaren. Förhoppningen är att politikerna ska lyssna på facket och medlemmarna, enligt Janet Carlsson.

– Jag har en känsla av att de inte riktigt förstår hur verkligheten ser ut. Vi kommer behöva prioritera hårdare vid vårdinsatser och springa fortare. Det finns en stor uppgivenhet, säger hon. 

Den 30 november ska vård- och omsorgsförvaltningen presentera exakt vilka besparingsåtgärder som kommer att ske nästa år.