15 filmer av Ken Loach – hur mycket svärta tål du?
De är kända för sitt mörker, men flera av Ken Loach och Paul Lavertys filmer är otippat roliga. Vilken film passar dig? Kommunalarbetaren har listat filmerna från depp till pepp.
Sorry we missed you, 2019
Kanske den allra mörkaste av Loach och Lavertys filmer. Familjedrama i gig-ekonomins era. Ricky och Abby lever tillsammans med två barn. När Ricky får chansen att bli frilansande chaufför åt en paketfirma känns det som hoppet kommer åter till familjen som haft tufft att försörja sig. I stället blir det början till något helt annat.
Route Irish, 2010
Fergus är en privatanställd soldat som arbetat i Irak och försöker starta om i hemma i Storbritannien. När en vän han värvat till säkerhetsföretaget han arbetat för sprängs i en bil på väg till flygplatsen till Bagdad blir det för mycket. Han tar reda på sanningen om vännens död och ingenting blir sig likt.
It’s a free world, 2007
En mörk film som ställer många frågor. När Angie får sparken från en privat arbetsförmedling startar hon sin egen för att försörja sin son. Hon hjälper bara migrantarbetare och kommer på att illegala arbetare går att tjäna mer pengar på. När hon blir utpressad och sonen kidnappas är frågan hur långt hon kan gå.
Jag, Daniel Blake, 2016
En sorglig film där det ändå glimtar till av humor och livskraft. Daniel har haft en hjärtattack och får inte arbeta för sin läkare. När välfärden sviker blir han utan inkomst och möter tvåbarnsmamman Katie som är i samma läge. De gör vad de kan för att stötta varandra.
Det här är den prisade filmen som Ken Loach inte kunde låta bli att göra.
Carlas sång, 1996
En vacker film med tragiskt slut. Carla som flytt från Nicaragua och möter busschauffören George när hon planka på hans buss. Det blir början på en jakt för att hitta hennes familj igen. Ken Loach och Paul Lavertys första samarbete som bygger på hans erfarenheter från Nicaragua under konflikten på 1980-talet.
Sweet sixteen, 2002
En mörk film med stunder av humor. En skotska Liam är 16 år och behöver pengar för att skaffa ett hem som han och hans mamma kan bo i när hon kommer ut ur fängelset. När filmen kom ut i Storbritannien fick den 18 års gräns på grund av det grova språket. Ordet fuck sägs 313 gånger och cunt ett tjugotal.
Bröd och rosor, 2000
Ett fackligt drama om två systrar som tagit sig in i USA från Mexiko och får jobb som fastighetsskötare i Los Angeles. När de förstår hur underbetalda de är slåss de för rätten att gå med i facket och att organisera sig. En film fylld av kamplust. Paul Laverty arbetade som volontär med migranter i USA innan han skrev manus.
En öm kyss, 2004
En film där det slår gnistor både av kulturkrockar och kärlek. Atta som har pakistanskt ursprung träffar skotska Roisin som är katolskt uppfostrad. De faller handlöst för varandra, något som varken samhället eller deras släktingar tycker är en bra idé. En riktigt romantisk film utan Hollywood slut.
Frihetens pris, 2006
En historisk film om två irländska bröder som strider mot en brittisk övermakt under det irländska kriget på 1920-talet. Om brödrarskap och nationalism. Filmen vann en av Ken Loach priser vid filmfestivalen i Cannes. En trebent hund är med i filmen, det har blivit en symbol som varit med i nästan alla filmer sedan dess.
Jimmys Hall, 2014
En av Loach-Lavertys historiska filmer. Den här utspelar sig på 1930-talet under depressionen på Irland. En mörk film där den historiska inramningen och musiken tvättar bort en del av svärtan. Presenterades som den sista film Ken Loach regisserade, han var 77 år då – nu är han 87 år och har gjort tre filmer till.
Tickets, 2005
En dramakomedi som utspelar sig under en tågresa från Centraleuropa till Rom. Ett gäng skotska fotbollssupportrar, en flyktingfamilj från albanien, en änka och en dagdrömmande professor möts ombord i en film om nationalism och snällhet. Den enda spelfilm som Loach och Laverty gjort tillsammans med andra.
Jag heter Joe, 1998
Om alkoholiserade Joe vars liv är en enda röra. Allt ser ut att ordna sig när han träffar Sarah och blir nykter, men så tvingas han ta en väns plats för att gottgöra en skuld till ett kriminellt gäng. Trots den tragiska historien en rolig film fylld av kärlek och med ett ganska lyckligt slut, för att vara Loach och Laverty.
The Old Oak, 2023
När den brittiska staten placerar flyktingar från Syrien i en fattig arbetarstadsdel i Newcastle är konflikten ett faktum. En oväntad vänskap mellan en ung syrisk kvinna som fotar mycket och en pubägare blir början på vändningen. En varm feelgood film utan att vara mesig som sätter solidariteten i centrum.
Änglarnas andel, 2012
En komedi om whiskey och samhällstjänst som vunnit flera priser. Robbie döms till samhällstjänst och får en övervakare som lär honom att älska whiskey. Snart inser han att det kan finnas pengar att tjäna, stora pengar, och han planerar en kupp som innefattar allt från kiltar till oändligt antal meter slang.
Looking for Eric, 2008
En komisk pärla med fotboll, utbrändhet och krisande tonårsbarn som fond. Om den krisande brevbäraren Eric som ensam har ansvaret för två tonåriga styvsöner. När de alla hamnar i klorna på kriminella, spelar fotbollslegenden Eric Cantona (i rollen som sig själv) en otippad roll som löser allt.