Nu står det klart att 920 medlemmar i Kommunal, som jobbar i Trelleborgs kommun, ska få ett engångsbelopp på 4 300 kronor var utbetalt i februari år. En kostnad på totalt 4 miljoner kronor. 

Bakgrunden är en långvarig tvist mellan Kommunal och Trelleborgs kommun, där facket har anklagat kommunen för att ha kränkt föreningsrätten och även gjort sig skyldig till brott mot kollektivavtalet. 

Konflikten har handlat om 2020 års löneökningar, något som Trelleborg Allehanda har rapporterat om. På grund av pandemin sköts löneförhandlingarna på framtiden. Den nya lönen skulle börja gälla från den 1 november 2020. 

Men plötsligt började medlemmar i Kommunal höra av sig till sektionen i Trelleborg. Det visade sig att deras kollegor, som inte var fackligt anslutna, hade fått 2020 års löneökning utbetald retroaktivt tidigare: från den 1 april 2020. 

Kommunals kritik: ”särbehandling”

Det innebär att de som inte var medlemmar i Kommunal fick ytterligare flera månader retroaktivt. 

Petra Persson Nyheim, sektionsordförande, är kritisk till att det har skiljt sig åt. 

– Oavsett om man är medlem eller inte går alla på samma avtal. Varför ska man särbehandla de som är medlemmar i facket? Det tycker vi har varit en kränkning, säger hon. 

Efter att tvisten hamnat på central nivå, mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har parterna kommit överens om att kommunen ska betala ersättning till de drabbade kommunalarna. 

Porträtt på Petra Persson Nyheim, sektionsordförande på Kommunal Trelleborg/Vellinge.
Petra Persson Nyheim, sektionsordförande på Kommunal Trelleborg/Vellinge.

Kommunens förklaring

Petra Persson Nyheim är nöjd med resultatet, men tycker också att det är synd att pengarna inte betalas ut förrän i februari. Bland de som kommer få pengar finns bland annat undersköterskor, barnskötare, elevassistenter och vaktmästare. 

På kommunen konstaterar man att alla anställda borde ha fått pengarna samtidigt Varför det inte skedde beror på ett hanteringsfel, menar Ann-Kristin Blomberg, hr-direktör på Trelleborgs kommun. 

– Det fanns ingen avsiktlig diskriminering. När detta skedde för några år sedan jobbade inte jag här, men man kan säga att det skedde någon form av hanteringsmiss när vi tolkade avtalen. Som arbetsgivare vill vi vara neutrala när det gäller facklig anslutning och hålla oss till de grundläggande spelreglerna. Vi tycker det är bra att den här tvisten har löst sig. 

 De har rätt till ersättningen

De medlemmar som kommer att få 4 300 kronor utbetalt är de som ingick i lönerevisionen 2020 och fortfarande var medlemmar i maj 2023. Det gäller bland annat undersköterskor, barnskötare, renhållningsarbetare och vaktmästare. Totalt rör det sig om 920 personer.