Celia Svedhem blir en migränvän i det mörka rummet
I höstas eskalerade min migrän och allt fler dagar försvann. Samtidigt fick jag en vän att hålla i handen: boken ”Det mörka rummet” av Celia Svedhem. Bara genom att ligga på mitt nattduksbord erbjuder den tröst när jag kapitulerar, skriver KA:s kulturredaktör Cecilia Alstermark.
Visste du att ingen tablett kan ta bort ett migränanfall? Smärtan kan i bästa fall ge vika, men migrän är en inflammation i hinnorna kring hjärnan som bara kan läka med vila. Det hade jag ingen aning om innan jag kom till en ambitiös migränklinik. En undersköterska och migräniker på Instagram tipsade mig om den digitala specialistvården.
Vi som lever med migrän känner ofta skuld och skam över våra till synes torftiga liv, där rutiner och balans är A och O. Och värre är det med arbetslivet: att behöva sjukanmäla sig gång på gång. Under hösten eskalerade min migrän och allt fler dagar försvann. Samtidigt fick jag en vän att hålla i handen. Det är en bok med titeln ”Det mörka rummet” av Celia Svedhem (Natur & Kultur). Bara genom att ligga på mitt nattduksbord erbjuder den tröst när jag kapitulerar i ett anfall.
Skuld och skam att inte kunna jobba
Celia Svedhem är psykolog, skribent och lider själv av kronisk migrän. Boken är en personlig berättelse om den stora påverkan som sjukdomen kan ha på såväl privatliv som arbetsliv. Inte minst gestaltar den just skulden och skammen över att behöva sjukanmäla sig gång efter annan och över att inte kunna vara den förälder som man önskar åt sina barn.
Utöver det personliga gör Svedhem nedslag i historien och berättar om exempelvis författare, som Virginia Woolf och Lewis Carroll, som lidit av svår huvudvärk, vilken lindring som använts genom tiderna och vad forskningen visat. Märkligt nog vet vi fortfarande så lite om den här vanliga sjukdomen.
Var sjätte svensk lider av migrän
Jag blir ledsen att läsa hur ensam författaren varit i sin kamp för lindring. Trots allt lider var sjätte svensk av migrän. Själv har jag funnit ett systerskap där kvinna efter kvinna trätt fram och delat den här bördan, tack vare att jag i sociala medier valde att berätta om dagarna som försvann. Förståelse tar inte bort sjukdomen, men det kan ta bort skammen. Där har också litteraturen en viktig roll.