I somras fick Kommunal i Gällivare höra att medlemmar inom vård och omsorg i kommunen inte fått sina scheman i tid. Kollektivavtalet säger att den anställda har rätt att få sitt schema senast 14 dagar innan det börjar gälla. 

Verkligheten såg dock annorlunda ut. Många medlemmar hade fått sina scheman allt från 11 dagar ner till samma dag som det skulle börja gälla.

Böter för avtalsbrott

Kommunal har drivit avtalsbrottet i förhandling med kommunen, som nu tvingas betala 700 000 kronor i skadestånd. Pengarna ska fördelas på de 350 berörda medarbetarna inom vård och omsorg. Det blir 2 000 kronor per person.

– Det känns lite tudelat. Både för att vi förutsätter att arbetsgivaren följer avtalet, men också för att pengarna hade kunnat användas för att förbättra arbetsvillkoren på andra sätt än till att betala skadestånd. Samtidigt är det en bekräftelse på att våra medlemmar har rätt att få ut sina scheman i tid – och får de inte det kan det här hända, säger Marita Eriksson Nilsson, huvudskyddsombud för Kommunal i Gällivare.

Marita Eriksson Nilsson.

Vad säger medlemmarna?

– ”Bra jobbat!”. Men det finns en frustration där man upplever att arbetsgivaren ”gör som den vill” när det kommer till scheman. Nu blev det mer: rätt ska vara rätt, och ett extra tillskott till jul när allt blivit så mycket dyrare.