Den 27 oktober varslade fackförbundet IF Metall om strejk på Teslas serviceställen och verkstäder. Anledningen är att de vill få elbilsjätten att teckna kollektivavtal. Flera fackförbund har varslat om sympatiåtgärder. Senast i går meddelade Transport att de stoppar all hantering av avfall på Teslas verkstäder.

Nu går även Kommunal ut och varslar om sympatiåtgärder, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. All hämtning av hushållsavfall på Teslas verksamheter i Mölndal och i Örebro ska stoppas. Hämtningen får inte heller utföras av en annan aktör.

Stöttar IF Metall i krav om kollektivavtal

Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, utesluter inte att det kan bli fler sympatiåtgärder i framtiden. Hon konstaterar att det är självklart för Kommunal att stötta IF Metall i kravet om kollektivavtal.

– Vi har sedan starten, när IF Metall varslade, sett över våra möjligheter att sympativarsla. Det har varit viktigt att överväga det noga så att åtgärden riktas mot Tesla och inte drabbar andra. Eftersom vi till största del är ett välfärdsfackförbund har det varit svårt att hitta något, men nu har vi hittat dessa objekt, säger Malin Ragnegård.

Varför har ni inte vidtagit några sympatiåtgärder tidigare?

– Vi har dialog med våra lokalavdelningar och gör noga överväganden för att se om vi kan göra något för att hjälpa IF Metall i den här kampen. Nu hittade vi den här lösningen. Det har varit olika takt i sympatiåtgärder och varsel som har lagts från olika fackförbund. I dag landade vi i att det är detta vi kan lägga sympativarsel på, säger Malin Ragnegård.

Malin Ragnegård, Kommunal.
Malin Ragnegård, Kommunal.

Hoppas Tesla tar sitt förnuft till fånga

Hur länge är ni redo att fortsätta med sympatiåtgärden?

– Det blir så länge som IF Metall behöver hålla i strejken och Tesla vägrar att teckna kollektivavtal, säger Malin Ragnegård och fortsätter:

– Nu får vi hoppas på att Tesla förstår det som flera andra företag redan förstått: att det är till gagn att teckna kollektivavtal. Jag hoppas att de ska ta sitt förnuft till fånga.

Konfliktåtgärderna bryter ut den 2 januari 2024 klockan 07:00, meddelar Kommunal.