Faluns kommun är rekordtidigt ute i jakten på vikarier inför sommaren 2024. Redan i början av december startar de första drop-in tiderna för de som är intresserade att sommarjobba inom äldreomsorgen och LSS, något som Falu Kuriren var först att uppmärksamma.

Det innebär att kommunen sätter igång rekryteringen omkring två månader tidigare än förra året.

– Det kanske är tidigt, men då hinner man jobba lite innan sommaren. Vi kan tidigarelägga hela introduktionen och höja kompetensen, säger Maria Jonsson, förvaltningschef, till Falu-Kuriren. 

Kräver bättre arbetsvillkor

Men vårdbiträdet Ros-Marie Hällström är tveksam till om det kommer fungera. 

– Det är väl en större chans att de får in någon om de är ute i tid, men egentligen behöver vi få bättre arbetsvillkor och bättre löner. Annars kommer ingen vilja jobba i det här yrket, det är det ju knappt någon som vill i dag, säger Ros-Marie Hällström, som jobbar på ett äldreboende. 

Hon och hennes kollegor minns förra sommaren som en av de värsta någonsin. Eftersom det saknades tillräckligt många utbildade vikarier ökade arbetsbelastningen för ordinarie personal. Samtidigt ringde arbetsgivaren in lediga och beordrade dem att jobba övertid. 

– Frågan är vad man gör när vi ordinarie har gått in i väggen? Vi måste också få vår vila, konstaterar Ros-Marie Hällström. 

Ros-Marie Hällström.
Ros-Marie Hällström, vårdbiträde.

Vill slopa dyra bonusar

Genom att rekrytera vikarier, i god tid, hoppas kommunen slippa hamna i en liknande situation. Dessutom kanske man lyckas spara pengar, då man inte behöver erbjuda dyra bonusar, enligt Maria Jonsson, förvaltningschef.

I fjol kunde en del vikarier i äldreomsorgen få upp till 11 000 kronor i bonus, något som Kommunalarbetaren har skrivit om. Det väckte dessutom ilska bland ordinarie personal.

– Det finns inga beslut om det ännu, men det lutar åt att vi faktiskt inte vill ha bonusen, vi har inte råd, säger hon till Falu-Kuriren.