Södertälje kommun har utan att be om tillstånd tagit fram information om alla sina drygt 7 000 anställda för att se om de är dömda för sexualbrott, våldsbrott, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet. JO riktar allvarlig kritik mot systemet bland annat på grund av att kommunen inte har tillstånd från de anställda.

– Det bryter mot grundlagen som skyddar den personliga integriteten, säger Justitieombudsmannen Per Lennerbrant.

Han påpekar dessutom att det är svårt att få insyn i hur systemet fungerar bland annat för att det inte går att se vilken information som kommunen tar del av.

– Det ger intryck av att kommunen vill begränsa insynen i förfarandet. Det har bidragit till att kritiken är allvarlig.

Kommunal kritiskt från början

På Kommunal är man inte förvånade över beslutet. Redan när systemet planerades menade de i mbl-förhandlingarna att systemet inte är lagligt och har därför aldrig gått med på att det används. Trots det kördes kontrollerna i gång under 2022. Avdelning Stockholms ordförande Zandra Michal är kritisk till det. 

– Det spelar ingen roll om du arbetar som städare eller om du har ansvar för ekonomi. Man kontrollerar alla anställda varje kvartal utan att be om tillåtelse. Vi körde ut en förfrågan till alla medlemmar och 9 av 10 svarade att de vill att kommunen skulle sluta med sina kontroller. 

Hon har förståelse för att kommunen vill förebygga kriminalitet, men menar att det här är fel sätt att göra det på.

– Jag håller med om att man måste hindra kriminella från att komma in i kommunens verksamhet, men det här löser inte problemet. 

Kan bli kostsamt

Redan i januari krävde Kommunal skadestånd för sina över 2 000 medlemmar i kommunen. Olov Östensson som är förbundsjurist på Kommunals förbundskontor menar att förhandlingen kan bli kostsam för Södertälje.

– Tittar jag på liknande mål i arbetsrätten kan det handla om tusentals kronor per medlem, säger han.

Bara för Kommunals medlemmar skulle skadeståndet i kunna landa på runt tiotals miljoner kronor, men slutnotan kan bli högre än det. Efter JO-kritiken har andra fackförbund som Sveriges Lärare, Akademikerförbundet SSR och Vision också bestämt sig för att kräva skadestånd för medlemmarnas räkning.

Olov Östensson, Kommunal.
Olov Östensson, Kommunal.

Vill fortsätta med kontrollerna

Magnus Gyllestad som är stadsdirektör i Södertälje vill inte uttala sig om skadeståndskraven i nuläget. Efter JO:s kritik har kontrollerna pausats och det pågår en utredning kring dem.

Flera fackförbund var emot att det här kontrollsystemet infördes från början, varför infördes det ändå?

–Jag har hört från enskilda fack att det är som du säger, men jag har själv tillträtt nyligen så jag har inte svaret.

Ni har pausat systemet nu efter JO-kritiken, men målet är att fortsätta med kontrollerna?

– Ja, jag har en väldigt tydlig styrning från politiken som står bakom att ha en kontroll. Och det här är ett verktyg som vi tror att vi behöver använda. Jag har all respekt för JO, men jag är inte främmande för att pröva det juridiskt för att kunna göra det.

När blir utredningen klar?

– Jag har uttryckt en önskan om att få den nästa vecka. Då vet vi vad vi måste göra för justeringar. Kanske börjar vi med att kontrollera nyanställda.