Hur kommer det sig att hissen sköts manuellt?
– Det har den gjort sedan 1909 då den byggdes. Den har alltid tillhört dem som har kört lokaltrafiken i Helsingborg.

Hur hamnade du i hissen?
– Jag körde buss i 39 år. Sedan fick jag en pacemaker och fick inte köra mer. Arriva ville säga upp mig, men det sade både jag och facket nej till så det gick till centrala förhandlingar. Uppsägningen drogs tillbaka och då skulle de hitta ett jobb. Här är jag nu och jag trivs kanon.

Vad är det roligaste med jobbet?
– Det sociala. Man träffar massa folk. Det gjorde man i och för sig på bussarna också, men där var det stressigare. Stammisarna vi har i hissen stannar alltid mellan 1 och 30 minuter och står och snackar, så man får en nära relation till kunderna.

Tror du att hissen skulle vara hel om den inte var bemannad?

Bertil Truls Jönsson

”Mobil med fri surf”

Vad är det svåraste med jobbet?
– Haha. Då får jag tänka väldigt länge. Jag kommer inte på något, men det kan vara svårt när det inte händer något.

Ja, hur fördriver du tiden om ingen vill åka med hissen?
– Jag har en mobil med fri surf så jag sitter och tittar på filmer och serier.

Blir det aldrig enahanda?
– Det kan det bli. Mest på kvällen när vi ska stänga och det inte kommer någon sista timmen, då kan det bli väldigt långt.

”Kostar att åka hissen”

Vill inte många ha jobbet?
– Jo, det finns de som vill ha det. Men det är också många som frågar hur jag står ut med att vara här hela dagen. Man sitter inne i en tunnel och upplever inte vädret till exempel.

Behövs det verkligen någon som kör hissen?
– Ja, det är det en del som undrar. Men då brukar jag säga ”tror du att den skulle vara hel om den inte var bemannad?” Och så kostar det ju att åka den här hissen.