Roboten som hjälper Jörgen att rädda liv
Jörgen Gerstenmeyer, brandman i Örebro, har specialkompetens som operatör för en undervattensrobot. För Kommunalarbetaren berättar han om hur jobbet med roboten går till.
”Undervattensroboten, eller ROV som den också kallas, är en farkost med motorer och propellrar. De kan driva roboten i alla riktningar: uppåt, neråt, i sidled och bakåt och framåt. Den är förbunden med en kabel till en styrenhet.”
”Roboten ska framför allt användas till drunkningslarm, om en person har försvunnit i vattnet vid en badplats till exempel. Roboten har en gripklo som man kan greppa en person med. När man hittat personen kan man dra den in till land eller till en brygga.”
”En huvudanledning till att vi har en undervattensrobot är riskminimering för personalen. Den kan minska antalet neddyk vi behöver göra, men även öka chanserna att hitta en kropp under vattnet och i bästa fall, om man är där i ett tidigt skede, kunna ta upp en person levande. Även om man inte får upp en levande person är det viktigt att få ett avslut.”
Som att styra en drönare
”Styrningen är likställd med att manövrera en drönare i luftrummet. Det svåra är att en drönare ser du, när du drar spaken åt vänster ser du att den går åt vänster. Gör du samma med den här så ser du inte vad som händer. Den största utmaningen är att bli bra på att tolka sonarbilden. Sonaren är en typ av radar som skickar ut en ljudpuls som studsar tillbaka. Den ritar sedan upp en bild så att man kan se objekt på botten.”
”Specialkompetenser som att köra undervattensrobot eller drönare är inget arbetsgivaren tvingar oss till, utan det handlar mycket om intresse. För mig är det en bonus, jag får hålla på med något som jag tycker är jättekul, då blir det ofta ett bra resultat.”