Nu har turen kommit till personalen i sjukhusvårdens korridorer. Tidigare har vårdpersonal flytt kommunerna inte minst på grund av scheman som bestäms över personalens huvud.

Nu är det regionernas (o)tur. 

Regler om dygnsvila, veckovila och fan och hans moster gör det omöjligt för dem som behöver jobba lite extra. Att ta en helg här och var för att dryga ut kassan går inte för sig efter 1 oktober. Då ska vi styras av vecko- och dygnsvila och så är det med det.

Svårt att försörja oss

Att vi som jobbar i vården redan är underbetalda – i synnerhet vi undersköterskor – verkar alla skita högaktningsfullt i. (Alla har snabbt glömt hur mycket det skulle förbättras för oss efter pandemin.) Vi har en heltidslön men har svårt att försörja oss på den om vi inte har en partner som stöttar upp ekonomin. Och nu kan vi inte gå in och ta extrapass.

Ge oss en skälig lön så ska vi nog klara av både dygnsvila och veckovila utan gnäll! (Jag kan gå med på att vila sju dagar i veckan om det ska vara så…)

Jag känner mig bakbunden, livegen och näst intill kölhalad. Vad vi än tänker, tycker eller argumenterar för, så bryr sig inte de där med makt ett skit om småfolket på golvet.

Men reglerna om vila påverkar på så många plan. Vi kan inte hoppa in på extrapass för att kunna få upp nästa lön ett litet snäpp. Vi kan inte ha en morgontur direkt efter kvällstur. I stället kan det bli flera kvällsturer på raken eller flera dagsturer i sträck. För många betyder det att familjepusslet blir brutalt mycket svårare att få ihop. Särskilt tufft blir det för alla singelföräldrar.

Kan inte tjäna lite extra

Veckovilan kommer också att betyda att vi inte kan lägga in extra jobblördagar för att korta sjukhusköerna. Det gav oss en chans att tjäna extra samtidigt som det var bra för samhället och patienterna som inte behövde vänta lika länge. Nu ska folk få vänta i månader på den hjälp de behöver. För jösses om vi skulle överskrida veckovilan! Att inte göra det är tydligen det viktigaste av allt.

Jag känner mig bakbunden, livegen och näst intill kölhalad. Vad vi än tänker, tycker eller argumenterar för, så bryr sig inte de där med makt ett skit om småfolket på golvet. Vi ska bara rätta oss i ledet och knega på för skitlöner vi inte kan försörja oss på i dagsläget. Och som sagt… jobba extra får vi inte. Nu blir vi lågavlönade med ännu sämre arbetstider.